TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo

Nastavni predmet:Ljekovito i aromatično bilje – biologija i prerada

Tema rada:je prihvaćena na sjednici Znanstveno –nastavnog vijeća održanoj 2023. godine

Mentor/ica:Dr.sc. Danijela Petrović, izv. prof.

Pomoć pri izradi: Danijela Petrović

 

PELUDNA ANALIZA I FIZIKALNO-KEMIJSKE KARAKTERISTIKE MEDA

(Monika Ivanković, 561)

Sažetak: Zadatak ovog rada bio je odrediti peludni sastav i fizikalno – kemijske karakteristike pet (5) uzoraka meda s područja općine Čitluk i natemelju morfologije peludnih zrnaca odrediti botaničko podrijetlo medova. Metode koje smo koristili pri izradi ovog rada su: određivanje udjela vode u medu, određivanje električne provodljivosti meda, određivanje slobodne kiselosti meda, određivanje pH vrijednosti meda te peludna analiza. U analiziranim uzorcima meda maseni udio vode kretao se u rasponu od 15,5 do 17,8. Sukladno sa zahtjevima Pravilnika svii spitivani uzorci su dobre kvaliteta s obzirom na maseni udjel vode. Vrijednost električne provodnosti mora biti manja od 0,8 mS/cm prema Pravilniku o medu zac vjetne medove, a za medljikovac  ne smije biti manja od 0,8 mS/cm.  Kod ovih uzoraka svih pet uzoraka su zadovoljila uvjet o električnoj provodnosti. Slobodna kiselost svih ispitivanih uzoraka se kreće ispod granice od 50 mmol/kg propisane Pravilnikom o medu. Vrijednost vodikovih iona (pH) za ispitivane uzorke bili su u rasponu od 3,61 do 4,85.

Ključneriječi: botaničko podrijetlo, fizikalno-kemijske karakteristike, kvaliteta meda, med, peludni sastav

Rad sadrži:     30  stranica

10 slika

10 tablica

27  literaturnih referenci        

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. sc. Marija Jukić-Grbavac, red.prof. / izv. prof. / doc. predsjednik/ica
  2. sc. Danijela Pavlović, red.prof. / izv. prof. / doc.član/ica – mentor/ica
  3. sc. Marija Banožić red.prof. / izv. prof. / doc.član/ica
  4. sc. Višnja Vasilj, red.prof. / izv. prof. / doc. zamjenski član/ica

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top