TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda
Tema rada: je prihvaćena na 97. sjednici Znanstveno–nastavnog vijeća održanoj 11. ožujka 2025. godine
Mentor: dr.sc. Marija Jukić- Grbavac, doc.
NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI KRAVLJEG SIRA IZ MIŠINE
Darija Krešić, 604/R
Sažetak: Svrha rada je opisati tehnološki proces proizvodnje kravljeg sira iz mišine. Nakon toga, cilj je utvrditi sadržaj vode, masti, suhe tvari, soli i proteina putem fizikalno-kemijskih analiza. Koristeći rezultate tih analiza, izračunata je energetska vrijednost i raspodjela pojedinačnih hranjivih tvari, a rezultati su statistički obrađeni. Tijekom zrenja sira, nutritivna vrijednost sira poboljšava se djelovanjem mikroorganizama. Na nutritivnu kvalitetu sira uvelike utječe i vrsta sira i vrsta mlijeka koje se koristi u njegovoj proizvodnji. Autohtoni sirevi iz Hercegovine većinom se proizvode ekstenzivnim metodama. Ovi sirevi pokazuju visoku nutritivnu vrijednost, jer su obično tvrdi sirevi koji podliježu produljenom zrenju u mišini. Osim toga, provedene su mikrobiološke i senzorne analize sira. Senzorna analiza dala je uvid u preferencije potrošača za određene vrste sireva. Biokemijski procesi glikolize, proteolize i lipolize značajno utječu na organoleptička svojstva i nutritivnu vrijednost sira. Svi sirevi općenito sadrže slične sastojke: kazein, albumin, globulin, mliječnu mast, ugljikohidrate, vitamine i minerale. Koncentracija tih komponenti u siru ovisi o kvaliteti i vrsti korištenog mlijeka, kao i o specifičnoj vrsti sira. Glikoliza, proteoliza i lipoliza predstavljaju tri glavna biokemijska procesa koji utječu na aromu, okus, teksturu i nutritivnu vrijednost svih vrsta sireva. Analiza je provedena na kravljem siru iz sirane LLAETH, koji je zrio tijekom 60 dana.
Ključne riječi: mlijeko, sir iz mišine, tehnološki postupci, fizikalno-kemijske analize, nutritivne vrijednosti
Rad sadrži: 43 stranice
12 slika
16 tablica
20 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 10. listopada 2025.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875