Naši studenti imali su iznimnu priliku posjetiti tri uspješna domaća proizvođača, pekaru Nam-Pek, Mljekaru Livno te pogon za preradu mesa Pavić. Kroz ovu terensku nastavu povezali su teorijska znanja stečena u učionicama s praktičnim iskustvima iz stvarnog proizvodnog okruženja. Na licu mjesta pratili su proizvodne procese, upoznali se s provođenjem kontrole kvalitete te uvidjeli kako izgleda primjena stručnih standarda u svakodnevnom radu prehrambene industrije.
Prva stanica naše terenske nastave bila je pekara Nam-Pek, gdje su studenti odmah imali priliku uvidjeti raznolikosti i kompleksnost svakodnevnog rada u pekarskoj proizvodnji. Tijekom obilaska vidjeli smo cijeli proces nastanka pekarskih proizvoda, od miješanja i dizanja tijesta, do oblikovanja i pečenja. Posebno nas je dojmio tradicionalni postupak izrade pita, u kojem se tijesto ručno „suče“ u tanke, gotovo prozirne kore, što zahtijeva iznimnu spretnost, brzinu i osjećaj u rukama. Ovaj način pripreme odražava poštovanje prema tradicionalnim receptima i vještinama koje se prenose generacijama, a istovremeno pokazuje koliko je ručni rad i dalje neizostavan u vrhunskoj pekarskoj proizvodnji.
Nakon posjeta pekari Nam-Pek, naši studenti su se uputili u Livno u proizvodni pogon tvrtke Pavić, koja se bavi proizvodnjom i preradom mesnih proizvoda. Tijekom obilaska pogona studenti su se upoznali s visokim higijenskim standardima koji se moraju poštovati u preradi mesa, ali i s tehnološkim postupcima koji omogućuju očuvanje svježine, kvalitete i sigurnosti gotovih proizvoda. Vidjeli su kako izgleda proces od sirovine do finalnog proizvoda, uključujući i faze usitnjavanja, začinjavanja, oblikovanja, dimljenja i pakiranja.
Našu terensku nastavu završili smo posjetom Mljekari Livno, istinskom domu Livanjskog sira, proizvoda s bogatom poviješću i duboko ukorijenjenom tradicijom. Mljekara je čuvar stoljetne recepture, jer tradicija proizvodnje ovog vrhunskog sira seže još u kraj 19. stoljeća. Originalni način proizvodnje prenosi se s generacije na generaciju, čime se osigurava postojanost kvalitete, teksture, mirisa i okusa, po kojima je Livanjski sir prepoznatljiv i cijenjen.
Tijekom tjedna od 5. do 9. svibnja 2025. godine, imali smo čast ugostiti prof. dr. sc. Dražena Čuklića s Veleučilišta u Križevcima u sklopu Erasmus+ programa mobilnosti nastavnog osoblja. Prof. Čuklić održao je predavanje namijenjeno studentima i nastavnicima Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
Predavanje je bilo usmjereno na suvremene metode uzgoja i ocjenjivanja goveda, s posebnim naglaskom na morfološke karakteristike i selekcijske postupke u stočarskoj proizvodnji. Uz stručni i edukativni sadržaj, prof. Čuklić je predstavio i ustanovu iz koje dolazi te podijelio osobna iskustva sa svjetskih sajmova ocjenjivanja goveda.
Poseban interes izazvala je njegova pozivnica studentima i nastavnicima za sudjelovanje u programu edukacije za ocjenjivače muznih krava, koji se provodi na Veleučilištu u Križevcima.
Ovo gostujuće predavanje otvorilo je mogućnosti za buduću stručnu i akademsku suradnju između naše dvije institucije, čime se dodatno jača regionalna razmjena znanja i iskustava u području poljoprivrede.
Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču organizirao je Znanstveni skup na temu „Znanošću do inovacija za održivi razvoj poljoprivrede i turizma“ 08. i 09.05.2025 u Poreču, na kojem su nazočili i kolege sa APTF-a. Institut u Poreču je najstarija znanstveno-istraživačka institucija u Hrvatskoj koja ove godine obilježava 150. obljetnicu postojanja, na čemu im mi iskreno čestitamo. Kroz skup je prezentirano gotovo 100 znanstveno istraživačkih radova, uključujući sedam plenarnih znanstvenih predavanja, te brojne usmene i poster prezentacije i predstavljanje projekata. Sudionici među kojima su bili znanstvenici iz čak pet zemalja dobili su uvid kako znanstvena i inovativna rješenja mogu doprinijeti rješavanju suvremenih izazova u poljoprivredi i turizmu. U sklopu Instituta nalazi se bogato pokusno poljoprivredo imanje koje znanstvenicima služi kao moderan laboratorij na otvorenom u sklopu kojeg se provode istraživanja iz vinogradarstva, vinarstva, maslinarstva, povrćarstva i voćarstva, a sto su sudionici skupa imali priliku posjetiti.
Zahvaljujemo se ravnatelju Instituta dr. Deanu Banu na gostoprimstvu i susretljivosti, te njemu i njegovim djelatnicima upućujemo još jednom čestitke povodom 150. godišnjice postojanja i rada Instituta.
Faculty of Agriculture and Food Technology, University of Mostar
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Student Services: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Bank account (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Foreign currency account:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Bank account Student Union (KM):
3381302231566875