TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Jedinične operacije u prehrambenom inženjerstvu
Tema rada: je prihvaćena na 95. sjednici Znanstveno –nastavnog vijeća održanoj 23.01.2025. godine
Mentor/ica: Marija Banožić, doc. dr. sc.
Reološka i fizikalna svojstva krem proizvoda obogaćenih proteinima boba (Vicia faba L.)
(Iva Jelić, 601)
Sažetak:
Cilj ovog rada bio je ispitati fizikalna i reološka svojstva krem proizvoda obogaćenih oleogelovima na bazi proteina boba (Vicia faba L.). Oleogelovi su pripravljeni korištenjem aerogelova boba i palminog ulja, a analizirani su parametri boje, reološka svojstva te interakcije funkcionalnih skupina pomoću FTIR spektroskopije. Rezultati su pokazali da aerogelovi boba postižu najbolju sposobnost vezanja ulja pri višim pH vrijednostima (oko 9), čime se dobivaju stabilniji oleogelovi prikladni za primjenu u krem proizvodima. Dodatak proteina boba utjecao je na smanjenje svjetline te pomak boje prema crvenkasto–žutim tonovima. Najizraženija promjena zabilježena je kod uzorka s 15% proteina (ΔE = 2,05), što potvrđuje njihov utjecaj na vizualni izgled i prihvatljivost proizvoda. Reološka analiza pokazala je da dodatak proteina i oleogela značajno povećava granicu tečenja i Cassonovu viskoznost u odnosu na kontrolni uzorak, pri čemu je najveći učinak postignut kod uzoraka sa 100% i 150% proteina. FTIR analiza potvrdila je prisutnost interakcija između proteinske i lipidne faze, dok je povećanje udjela oleogela uzrokovalo promjene u intenzitetu karakterističnih vrpci, što ukazuje na reorganizaciju i veću stabilnost matriksa. Rezultati ukazuju na potencijalnu primjenu proteina boba i oleogela u proizvodnji nutritivno i funkcionalno poboljšanih krem proizvoda.
Ključne riječi: krem proizvodi, oleogel, proteini boba, reološka svojstva, FTIR analiza
Rad sadrži: 47 stranica
12 slika
8 tablica
54 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 13. listopad 2025.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875