TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološkifakultet

Sveučilišta u Mostaru

BiskupaČule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstvenopodručje:Biotehnološke znanosti

Znanstvenopolje:Prehrambeno inženjerstvo

Nastavnipredmet:Sirovine animalnog podrijetla

Temarada:je prihvaćenana sjedniciZnanstveno –nastavnog vijećaodržanoj 2019. godine

Mentor/ica:Prof. dr. sc. Stanko Ivanković

Pomoć pri izradi: Prof. dr. sc. Stanko Ivanković

POSTUPAK PROVOĐENJA ZAŠTITE GEOGRAFSKOG PODRIJETLA ANIMALNIH PROIZVODA U BIH

(Ivona Bošnjak,361/Ds)

SažetakEuropska unija je 1992. godine uredila jedinstveni sustav za registraciju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla kako bi iste zaštitila od narušavanja njihova ugleda, kvalitete i sl.. Ujedno zaštita tih proizvoda pridonosi stvaranju identiteta i prepoznatljivosti regije ili zemlje iz koje proizvod potječe. Područje oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla u Europskoj uniji bilo je tada definirano Uredbom Vijeća (EEZ) br. 2081/92 od 14. srpnja 1992. O zaštiti oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka izvornosti za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Navedena Uredba je 2006. godine zamijenjena novom Uredbom Vijeća EU 510/06 o zaštiti zemljopisnih oznaka i oznaka podrijetla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Registracijom naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije proizvođačima bit će omogućena ista zaštita za proizvode koju imaju i proizvođači u zemljama Europske unije. Istotakoće se povećatiinjihovaprepoznatljivostnatržištu.

 

Ključneriječi: (označavanje hrane, zaštita oznakom zemljopisnog podrijetla)

Rad sadrži:    44 stranica

                         2  slika

                         2  tablica

                         17 literaturnih referenci        

Jezikizvornika: hrvatski

SastavPovjerenstvazaobranu:

  1. dr. sc. StankoIvanković, mentor
  2. sc. Jozo Grbavac, izv.prof., član
  3. sc. Marija Jukić Grbavac, doc. član

 

Datum obrane:14.listopada.2019.  

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh