TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Agronomija
Nastavni predmet: Vinarstvo II
Tema rada: je prihvaćena na ___ sjednici Znanstveno–nastavnog vijeća održanoj ___. ___. 2020.
godine
Mentor/ica: doc. dr. sc. Tihomir Prusina
Pomoć pri izradi: doc. dr. sc. Tihomir Prusina
PROIZVODNJA CRNOG VINA BLATINA NA OBITELJSKOM GOSPODARSTVU JERKOVIĆ
Josip Jerković, 238
Sažetak: OPG Jerković bavi se proizvodnjom vina Blatina od grožđa iz vlastitog vinograda. Nakon
berbe 2019. godine praćen je tehnološki proces proizvodnje vina Blatina u obiteljskom podrumu. U
grožđu od kojega je proizvedeno vino Blatina bilo je 70 % Blatine, 8 % Alicante Bouschet i 7 %
Trnjka. Berba grožđa obavljena je u punoj zrelosti. Nakon muljanja i runjenja, uzet je uzorak mošta za
analizu. Sadržaj šećera u moštu iznosio je 207 g/l, a sadržaj kiselina 5,77 g/l. Maceracija i klasična
fermentacija, hlađena fermentacija masulja u inox tankovima pri temperaturi od 22 ºC. Prije unošenja
masulja u tankove mošt je imao 90 ⁰O e . Svakodnevnim praćenjem promjene šećera tijekom
maceracije i fermentacije utvrđeno je da je burna fermentacija trajala 10 dana. Nakon 12 dana otočeno
je mlado u novi tank na tihu fermentaciju i odležavanje. Prvi pretok vina proveden je 25 dana nakon
završetka alkoholne fermentacije, a tada je provedeno i sulfitiranje vina. Izvršena je analiza fizikalno-
kemijskih parametara i ocjena kakvoće. Sadržaj osnovnih sastojaka dobivenog vina bio je u okvirima
graničnih vrijednosti određenih za vrhunsko vino Blatinu. Vino Blatina dobiveno u našem istraživanju
imalo je tamno rubin crvenu boju, bilo je izrazito bistro, ugodne arome i harmoničnog okusa,
Ocijenjeno je kao snažno i svježe suho, crveno vino s 12,66 vol% alkohola, sa 6,5 g/l ukupnih kiselina,
i 27,6 g/l ukupnih ekstrakta.
Ključne riječi: vino, Blatina, tehnologija proizvodnje, OPG
Rad sadrži:
22 stranice
9 slika
2 tablice
1 grafikon
13 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav povjerenstva za obranu:
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875