TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološkifakultet
Sveučilišta u Mostaru
BiskupaČule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet: Autohtoni mesni proizvodi
Tema rada:je prihvaćena na sjednici Znanstveno –nastavnog vijeća održanoj 15.03. 2019. godine
Mentor/ica: prof.Dr.Sc. Jozo Grbavac, izv.ptof.
Pomoć pri izradi: prof.Dr.Sc. Marija Jukić Grbavac, docent
TEHNOLOGIJA PROZVODNJE SVINJSKE MASTI I ČVARAKA
Marijana Bagarić, 369/DS
Sažetak Mast je mekana, kremasta, bijela, kruta ili polutvrda tvar s konzistencijom poput maslaca, dobivena topljenjem masnog tkiva svinja. Visoko cijenjena mast za kuhanje i pečenje se miješa, često nakon modificiranja molekularnim preuređivanjem ili hidrogenacijom, s drugim mastima i uljima kako bi se smanjila. Antioksidanti se obično dodaju kako bi se zaštitila od užeglosti. Mast se također koristi u farmaciji i parfumeriji za izradu masti i sapuna. Proizvodnja svinjske masti odvija se putem tri osnovne metode: primarnim ispuštanjem pare, otvorenim kotlićima (mokro topljenje) i suhim topljenjem. U prvom dijelu ovog rada opisana je svinjska mast, njene karakteristike te mogućnosti upotrebe. U drugom dijelu opisana je proizvodnja svinjske masti kao i ocjena masti te kontrola kvalitete. Također su objašnjeni problemi skladištenja i oprema koja se koristi u proizvodnji. Treće poglavlje se odnosi na proces pročišćavanja svinjske masti, dok je u četvrtom poglavlju opisana proizvodnja čvaraka. Posljednje poglavlje je metodologija istraživanja.
Ključne riječi: svinjska mast, domaća svinjska mast, pročišćavanje, čvarci
Rad sadrži: 57 stranica
11 slika
1 tablica
35 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 21.10.2019.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875