TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:Prehrambena tehnologija

Nastavni predmet:Biostatistika

Tema rada:je prihvaćena na 55 sjednici Znanstveno - nastavnog vijeća održanoj 28.2.2020.

Mentorica: Zrinka Knezović, prof.dr.sc

 

Procjena Spearmanovog koeficijenta korelacije ranga

MateaZelenika 416/DS

 

Sažetak: Spearmanov koeficijent korelacije ranga je često korišteni test u istraživanjima u prehrambenoj tehnologiji. Koristi razlike između rangova serija, te mjeri veličinu odstupanja rangiranih parova podataka u odnosu na direktnu ili inverznu korelaciju. Moguće je koeficijent provesti i vrlo brzo i uspješno izračunati uz primjenu MS Excela, kao i SPSS-a, što je u radu i prikazano kroz slikovne upute. Značenje mu je šire od koeficijenta jednostavne linearne korelacije. Pri obradi podataka korišteni su podaci ocjenjivača kod degustacija jabuka sorte Zlatni delišes.

 

Ključne riječi: Spearmanov koeficijent, korelacija ranga, MS Excel, SP SS 20.

Rad sadrži:28 stranica

                          12 slika

                          5 tablica

                          17 literaturnih referenci         

 

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. sc. Zrinka Knezović, izv. prof.
  2. sc. Ana Mandić, doc.
  3. sc. Jurica Primorac, doc.
  4. sc. Paulina Šaravanja, doc.

Datum obrane:27.10.2020.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh