TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH

Znanstveno područje:   Biotehničke znanosti Znanstveno polje:   Prehrambeno inženjerstvo

Nastavni predmet:   Znanost o prehrani

Tema rada  je prihvaćena na 31. (trideset i prvoj) sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održanoj 28. veljače 2017. godine.

Mentor:   Prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić

PROCJENA UNOSA SKRIVENOG ŠEĆERA STUDENTSKE POPULACIJE SVEUČILIŠTA U MOSTARU

Marijana Palac, 251-DS

Sažetak:

Prehrana adolescenata, u koje se ubrajaju i studenti, karakteristična je po visokim unosima brze hrane u kombinaciji sa različitim zaslađenim napitcima koji sadrže velik udio šećera (tzv. skriveni šećeri). Prekomjeran unos šećera jedan je od čimbenika koji značajno doprinosi razvoju kroničnih nezaraznih bolesti, posebice povećane tjelesne mase i pretilosti koje kumulativno zahvaćaju 60 % populacije BiH. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru s naglaskom na preferenciju prema slatkim okusima te procijeniti unos skrivenog šećera. Prikupljanje podataka provedeno je u presječnom istraživanju putem jednokratnog anonimnog upitnika na 146 studenata. Upitnik je obuhvatio opće podatke o ispitaniku, podatke o općim prehrambenim navikama te procjenu učestalosti konzumacije odabranih vrsta hrane i pića. Obrada podataka ukazala je da je većina studenata stava da konzumira umjereno slatku kavu i čaj, a najčešće korišteno sladilo je bijeli šećer kojeg koristi 71,9 % studenata. Ukupni unos šećera putem namirnica obuhvaćenih anketom procjenjen je na prosječnih 165,78 g/dan uz viši unos kod djevojaka u odnosu na mladiće te kod djece s prebivalištem u gradu u odnosu na djecu sa sela. Najveći doprinos unosu šećera u ispitivanoj skupini imali su tekućina, deserti i pekarski proizvodi pri čemu je unos veći od 10 g/dan zabilježen za gazirane napitke, prirodne sokove te slatke pekarske proizvode. Potvrđena je i povezanost unosa šećera s preferencijom slatkim okusima te konzumacijom sokova i pušenjem.

Ključne riječi:   studenti, šećer, slatko

Rad sadrži:    39 stranica

20 slika

4 tablica 1 prilog

35 literaturne reference

Jezik izvornika:   Hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. sc. Anita Ivanković, izv. prof.predsjednik
  2. sc. Daniela Čačić Kenjerić, red. prof.član-mentor
  3. sc. Mirela Kopjar, red. prof.član

Datum obrane:   19. listopada 2017.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh