TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Agronomija

Nastavni predmet: Vinogradarstvo II

Tema rada: je prihvaćena na 37. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 20.12.2017. godine

Mentor: doc. dr. sc. Viktor Lasić

 

SUSTAVI UZDRŽAVANJA TLA U VINOGRADU

              Ante Ereš, 311/DS

Sažetak: Sustav uzdržavanja vinogradarskog tla ima više ciljeva, a oni obuhvaćaju suzbijanje korova, očuvanje tla te smanjenje zaliha u tlu kako bi lakše mogli kontrolirati bujnost vinove loze i utjecaj na poželjne aspekte kvalitete vina. Ovaj rad obuhvaća čimbenike obrađivanja tla, kontrolu korova, utjecaj zatravljivanja i malčiranja na rast i razvoj vinove loze, pojavu bolesti na vinovoj lozi, prinos grožđa te kvalitetu mošta i vina u rastućim vinogradarskim regijama (Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Europe i zapadnog dijela Sjedinjenih Američkih Država). U posljednjih deset godina izdano je znatno više radova na temu uzdržavanja tla zatravljivanjem i malčiranjem, nego na temu mehaničke obrade tla u vinogradu i upotrebu herbicida, što upućuje na jači interes za upotrebom malča i zatravljivanja u vinogradu. Zatravljivanje ima veliki potencijal, uključujući plodnije tlo i zdravije stanje vinove loze, te se može prilagoditi različitim klimatskim uvjetima i različitim tipovima tala. Rezultati su pokazali da zatravljivanje povećava količinu sadržaja šećera u moštu, antocijane i druge fenolne spojeve, te utječe na smanjenje količine ukupne kiselosti. Tla na kojima je primijenjen sustav uzdržavanja zatravljivanjem dala su vina bolje kakvoće. Primjena organskih malčeva dovodi do jačeg razvoja vinove loze, prozračnosti tla, većeg prinosa i manje patogenih mikroorganizama i štetočina. Malčevi od plastike i tkanine nisu praktični jer je njihovo postavljanje preskupo. Primjena novih tehnika kao što su paljenje korova i parenje tla su ograničene zbog slabe efikasnosti na suzbijanje korova i rezistentnosti nekih vrsta korova na njih, tako da do danas nisu našla značajnije mjesto u praktičnoj primjeni.

Ključne riječi: mehanička obrada, zatravljivanje, malč, suzbijanje korova, vinova loza

 

Rad sadrži:   26 stranica    

                    12 slika

                    3 tablice

                    23 literaturne reference                      

Jezik izvornika: Hrvatski

 

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. prof. dr. sc. Zrinka Knezović, predsjednik
  2. doc. dr. sc. Perica Bulić
  3. doc. dr. sc. Viktor Lasić

 

Datum obrane: 09. studenoga 2018.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh