TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Agronomija

Nastavni predmet: Vinogradarstvo 2

Tema rada je prihvaćena na 37 sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 20.12.2017.

Mentor: Viktor Lasić, doc. dr.sc.

 

NASLOV DIPLOMSKOG RADA  „RADOVI U RODNOM VINOGRADU“        

Silvija Topić, 306/DS

Sažetak: Predmet ovoga diplomskog rada su radovi u rodnom vinogradu. Za uzgoj grožđa visoke kvalitete najpovoljniji su topli klimati, u kojima se topli dani izmjenjuju s hladnim noćima, uz nisku relativnu vlagu zraka. Primjenom raznih agrotehničkih mjera pokušavaju se postići što povoljniji uvjeti kako bi se povećali prirodi i kvaliteta. Ukoliko se agrotehničke mjere nepravilno primijene, može se postići jaki negativni učinak. Danas se u svijetu teži uvođenju novih, boljih, sorti vinove loze i postizanju što većih prinosa kvalitetnog grožđa po jedinici površine, uz smanjenje živoga rada i sniženje troškova. Održavanje i poboljšavanje prirodne plodnosti tla vrlo je važan zadatak tehnologije vinogradarske proizvodnje, a cilj mu je osigurati dobru opskrbljenost loze vodom i svim prijeko potrebnim biogenim elementima. Vinova loza je biljka koja ima svoje specifične zahtjeve u pogledu vanjske sredine pa je potrebno proučiti ekološke uvjete, zemljište za podizanje vinograda i odgovarajući sortiment. U proizvodnji grožđa posebna se pažnja pridaje podizanju kvalitete grožđa, a ona se postiže pravilnim i pravovremenim provođenjem različitih agrotehničkih zahvata u nasadu odnosno na trsu. Tako na prinos i kakvoću grožđa najviše utječemo ampelotehničkim zahvatima na samoj lozi, ti se zahvati provode kroz rezidbu vinove loze. Rezidba vinove loze se provodi u zimskom periodu (rez u zrelo) i ljetnom periodu (rez u zeleno). Rez u zeleno obuhvaća više zahvata.

Ključne riječi: vinova loza, vinograd, radovi, rezidba, prinos                                            

Rad sadrži:     

48 stranica

18 slika

2 tablica

0 priloga

17 literaturnih referenci

Jezik izvornika:  hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. Doc. dr. sc. Viktor Lasić član-mentor
  2. Doc. dr. sc. Perica Bulić član
  3. Doc. dr. sc. Tihomir Prusina član
  4. Izv. prof.dr. sc. Zrinka Knezović zamjena člana

Datum obrane: 10.10.2018.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh