TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje:
Biotehničke znanosti
Znanstveno polje:
Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet:
Tehnološko projektiranje II
Tema rada
je prihvaćena na 31. redovitoj sjednici Fakultetskog vijeća Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Mostar u akademskoj godini 2016./2017. održanoj 31. veljače 2017.
Mentor:
izv. prof. dr. sc. Stela Jokić
Pomoć pri izradi:
Martina Jakovljević, mag.nutr.
UTJECAJ PROCESNIH PARAMETARA SUPERKRITIČNE CO2 EKSTRAKCIJE NA ISKORIŠTENJE I SASTAV SJEMENKI DRENA
Marko Kožul,282/DS
Sažetak:
Dren (Cornus mas L.) je biljka koja pripada porodici Cornaceae i raste u južnoj Europi i jugozapadnoj Aziji. Ulje iz sjemenki drena je jako cjenjeno i ljekovito i može se koristiti za regeneraciju kože i sluzokože.
Ekstrakcija pomoću superkritičnog CO2 kao nova zelena tehnologija razmatra se intenzivno posljednjih godina jer se CO2 pokazao kao vrlo poželjno otapalo u separacijskim procesima budući da je neotrovan, nezapaljiv, bez okusa i mirisa, jeftin i lako dostupan u većim količinama, kao i zbog toga što je ekološki prihvatljivo otapalo. Stoga je cilj ovoga rada bio sljedeći: proizvesti ulje iz sjemenki drena pomoću CO2 u superkritičnom stanju pri različitim procesnim parametrima tlaka i temperature, odrediti iskorištenje ulja te peroksidni broj ulja prema metodi ISO 3960 (1998) i ispitati sastav masnih kiselina u ulju primjenom plinske kromatografije-masene spektrometrije (GC-MS). Udio ulja u sjemenkama drena kretao se od 2,35 do 5,18%, a peroksidni broj između 0,55-7,36 mmolO2/kg ovisno o primjenjenom tlaku i temperaturi ekstrakcije. Primjenom metode odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije.
Ključne riječi:
Cornus mas L., superkritična CO2 ekstrakcija, peroksidni broj, masne kiseline, metoda odzivnih površina
Rad sadrži:
47 stranica
17 slika
12 tablica
35 literaturnih referenci
Jezik izvornika:
Hrvatski
Sastav Povjerenstva za ocjenu i obranu diplomskog rada i diplomskog ispita:
1.
prof. dr. sc. Stanko Ivanković
Predsjednik
2.
izv. prof. dr. sc. Stela Jokić
član-mentor
3.
prof. dr. sc. Tihomir Moslavac
Član
4.
prof. dr. sc. Mate Bilić
zamjena člana
Datum obrane:
22. studeni 2017.
Rad je

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh