TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
BiskupaČule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje:Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Tehnologija vina
Tema rada: je prihvaćena na 38. Sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 15.02.2018. godine
Mentor: doc. dr. sc. TihomirPrusina
UTJECAJ NJEGE VINA U BARRIQUE BAČVICAMA NA KVALITETU VINA BLATINA
Anđela Krišto, 322/DS
Sažetak:
Blatina je autohtona sorta Hercegovine koja u optimalnim uvjetima daje vrhunska vina. Na kvalitetu vina osim sorte utječe vinogradarski položaj, urod po trsu, godina berbe, kemijski sastav mošta, kvasci, a jedan od važnijih čimbenika je svakako tehnološki pristup i njega vina. Organoleptičke osobine vina Blatina Mostar: boja tamno crvena, kristalno bistro, miris razvijen i karakterističan za sortu, okus pun i harmoničan. Poslije završene malolaktične fermentacije slijedi proces dozrijevanja, koji bi za crna vina vrhunske kvalitete obavezno trebao protjecati u drvenom posuđu od hrastovine. Poroznost drvenih dužica osigurava ravnomjerno i postupno pritjecanje kisika u vino, što pozitivno utječe na njegovo dozrijevanje i oblikovanje.
Smanjenje trpkosti okusa vezano je uz kisik koji uzrokuje mikrooksidacije, te nakon duljeg dozrijevanja u barrique bačvicama vina imaju mekan okus. Veličina i starost drvenog posuđa različito utječe na brzinu dozrijevanja vina, što su posude manjeg volumena, veća je brzina dozrijevanja vina. Drvene posude važne su za modifikaciju strukturnog balansa crnih vina. U barrique bačvicama nije preporučljivo odnjegovati svako vino. Vino za barrique ne bi smijelo imati niski sadržaj alkohola, nikako manji od 12,5 vol. %. Cilj rada je bio istražiti utjecaj njege vina u barrique bačvicama u odnosu na vina njegovana u inoksu. Nakon provedenog istraživanja, na temelju rezultata kemijske analize mošta i vina, te organoleptičke ocjene vina vidljivo je da je vino njegovano u barrique bačvicama kvalitetnije od vina njegovanog u inoksu.
Ključne riječi: Blatina, barrique, kemijskaanaliza, kvalitetavina
Rad sadrži: 29 stranica
4 slike
4 tablice
0 priloga
11literaturnih referenci
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 19.10.2018.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875