TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

BiskupaČule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje:Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:       Prehrambeno inženjerstvo

Nastavni predmet:      Tehnologija vina

Tema rada:                 je prihvaćena na 38. Sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 15.02.2018. godine

Mentor:                      doc. dr. sc. TihomirPrusina

UTJECAJ NJEGE VINA U BARRIQUE BAČVICAMA NA KVALITETU VINA BLATINA

Anđela Krišto, 322/DS

 

Sažetak:

Blatina je autohtona sorta Hercegovine koja u optimalnim uvjetima daje vrhunska vina. Na kvalitetu vina osim sorte utječe vinogradarski položaj, urod po trsu, godina berbe, kemijski sastav mošta, kvasci, a jedan od važnijih čimbenika je svakako tehnološki pristup i njega vina. Organoleptičke osobine vina Blatina Mostar: boja tamno crvena, kristalno bistro, miris razvijen i karakterističan za sortu, okus pun i harmoničan. Poslije završene malolaktične fermentacije slijedi proces dozrijevanja, koji bi za crna vina vrhunske kvalitete obavezno trebao protjecati u drvenom posuđu od hrastovine. Poroznost drvenih dužica osigurava ravnomjerno i postupno pritjecanje kisika u vino, što pozitivno utječe na njegovo dozrijevanje i oblikovanje.

Smanjenje trpkosti okusa vezano je uz kisik koji uzrokuje mikrooksidacije, te nakon duljeg dozrijevanja u barrique bačvicama vina imaju mekan okus. Veličina i starost drvenog posuđa različito utječe na brzinu dozrijevanja vina, što su posude manjeg volumena, veća je brzina dozrijevanja vina. Drvene posude važne su za modifikaciju strukturnog balansa crnih vina.  U barrique bačvicama nije preporučljivo odnjegovati svako vino. Vino za barrique ne bi smijelo imati niski sadržaj alkohola, nikako manji od 12,5 vol. %. Cilj rada je bio istražiti utjecaj njege vina u barrique bačvicama u odnosu na vina njegovana u inoksu. Nakon provedenog istraživanja, na temelju rezultata kemijske analize mošta i vina, te organoleptičke ocjene vina vidljivo je da je vino njegovano u barrique bačvicama kvalitetnije od vina njegovanog u inoksu.

Ključne riječi: Blatina, barrique, kemijskaanaliza, kvalitetavina

Rad sadrži:     29 stranica

                         4 slike

                       4 tablice

0 priloga

11literaturnih referenci          

Jezik izvornika: Hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. dr. sc. Tihomir Prusina, predsjednik
  2. dr. sc. Danijela Petrović
  3. dr. sc. Anita Ivanković

 

Datum obrane: 19.10.2018.

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh