TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:  Prehrambeno inženjerstvo

Nastavni predmet: Mikrobiologija hrane

Temarada:   je prihvaćena na 32. Sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 19.04.2017. godine

Mentor: doc. dr. sc. VišnjaVasilj

 

MIKROBIOLOŠKO- KEMIJSKA I PELUDNA ANALIZA HERCEGOVAČKOG MEDA

Ilhana Fejzić, 275/D

Sažetak: Med je slatka I gusta supstanca dobivena skupljanjem nektara iz cvjetova medonosnih biljaka od strane medonosnih pčela (Apismellifera), insekata iz roda opnokrilaca (Hymenoptera). Jedan je od najsavršenijih proizvoda prirode u kojem se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. U ishrani ljudi med koji se stavlja na tržište ili se koristi u bilo kojem proizvodu kao hrana ljudi ne smije sadržavati bilo kakve dodatke, uključujući aditive, kao ni drugi dodatke anorganskog I organskog podrijetla. Cilj rada je analizirati pet uzorka meda s područja Hercegovine, ispitati mikrobiološke parameter zdravstvene ispravnosti meda (aerobne mezofilne bakterije, Enterobacteriaceae, sulfitoreducirajuće klostridije, kvasce i pljesne), te utvrditi odgovara li kvaliteta meda propisanima Pravilnika o medu. Za interpretaciju mikrobioloških analiza meda, napravljena je i kemijska analiza : određivanje sadržaja vode-refraktometrijski, električna provodljivost, slobodne kiseline, određivanje pH. Također zas vih pet uzoraka meda napravljena je i analiza peludnih zrnaca i organoleptička svojstva meda, identifikacija i određivanje botaničkog podrijetla.

 

Ključneriječi: mikrobiološka i kemijska svojstva meda, pljesni, kvasci, pelud

Rad sadrži:  42 stranica

                     8 slike

                     4 tablica

16 literaturnih referenci

        

Jezik izvornika: Hrvatski

 

Sastav Povjerenstva za obranu:

       1.izv.prof. dr. sc. DanijelaPetrović, predsjednik

  1. doc. dr. sc. VišnjaVasilj– mentor
  2. izv.prof.dr. sc. Anita Ivanković- član

        

 

Datum obrane: 05. studeni 2018.  

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh