TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH

Znanstveno područje:

Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:

Prehrambeno inženjerstvo

Nastavni predmet:

Znanost o prehrani

Tema rada

je prihvaćena na XXXI. (trideset i prvoj) sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održanoj 28. veljače 2017. godine

Mentor:

Prof. dr.sc. Daniela Čačić Kenjerić

 

PROCJENA UNOSA SKRIVENE SOLI STUDENTSKE POPULACIJE SVEUČILIŠTA U MOSTARU

Marija Pehar, 241-DS

 

Sažetak:

U razvijenim zemljama unos soli viši je od preporučenoga. Prekomjeran unos kako soli jedan je od glavnih čimbenika kroničnih nezaraznih bolesti a posebice bolesti cirkulacijskog sustava koje su vodeći uzroksmrti stanovništva BiH 2015. godine. Većina soli unosi se konzumacijom gotovih i polugotovih jela (tzv. skrivena sol). Cilj rada bio je utvrditi prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru s naglaskom na preferenciju prema slanim okusima te procijeniti unos skrivene soli. Prikupljanje podataka provedeno je u presječnom istraživanju putem jednokratnog anonimnog upitnika na 146 studenata. Upitnik je obuhvatio opće podatke o ispitaniku, podatke o općim prehrambenim navikama te procjenu učestalosti konzumacije odabranih vrsta hrane i pića. Obrađeni podaci izraženi su na cjelokupnu ispitivanu populaciju te na podskupine kreirane obzirom na spol i na životnu sredinu. Dobiveni rezultati ukazuju da 75,5 % studenata smatra da konzumira umjereno slanu hranu, a 62,3 % navodi da ne dosoljava već pripremljenu i posluženu hranu. Prosječan unos soli u ispitanika iznosi 20,15 g/dan pri čemu je veći unos kod mladića u odnosu na djevojke i kod djece s prebivalištem u gradu u odnosu na djecu sa sela. Najveći doprinos unosu soli imaju pekarski proizvodi a potom mesni proizvodi i instant proizvodi. Veći unos utvrđen je kod ispitanika koji preferiraju slaniju hranute onih koji hranu dosoljavaju, kao i kod studenata koji imaju sklonost preskakanju obroka, uživaju cigarete, češće konzumiraju alkohol i studenata koji se rjeđe bave ili uopće ne bave fizičkom aktivnošću. Obzirom da rezultati ukazuju na povećan unos soli evidentno je da je percepcija ispitanika iskrivljena te je potrebno provesti edukaciju studenata o izvorima skrivene soli.

 

Ključne riječi:

sol, studentska populacija, prehrambeni unos, prehrambeni izvori

 

 

Rad sadrži:

51 stranicu

 

21 slika

 

7 tablica

 

1 prilog

 

62 literaturne reference

   

Jezik izvornika:

Hrvatski

 

Sastav Povjerenstva za obranu:

1.

dr. sc. Anita Ivanković, izv. prof.

 

2.

dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić,red. prof.

 

3.

dr. sc. Mirela Kopjar, prof.

 

     
     

Datum obrane:

19. listopada 2017.

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh