TEMELJNA DOKUMENTACIJAKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilište u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Agronomija
Nastavni predmet: Pčelarstvo
Tema rada je prihvaćena na 47. sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća održanoj 11.travnja 2019 godine
Mentor: Doc. dr. sc. Jozo Bagarić
Pomoć pri izradi: Doc.dr.sc. Jozo Bagarić
SPOROGENE BOLESTI U PČELARSTVU
Marija Bebek, br. Indeksa 341/R
Sažetak:
Sporogene bolesti su bolesti koje se prenose sporama. Lako se prenose, vrlo teško liječe, teško sprječavaju. Uzročnik može biti bakterija, protozoa ili nametnik koji nakon što kao primarni uzročnik postigne određeni patološki učinak, odnosno dovede do pogoršanja vitalnosti i smanjenju vitalnih funkcija kod nositelja, tvore spore. Spore čine zaštitnu kapsulu koja savršeno čuva uzročnika. Spora je kapsularna tvorevina u kojoj uzročnik ostaje inaktivan desetak, dvadesetak pa i više godina. Kada spora dospije u odgovarajuće uvijete otopi se, a iz nje izlazi uzročnik bolesti koji se vrlo brzo razvija i uzrokuje patološke promjene. Zbog povoljnih uvjeta dolazi do vrlo brzog umnažanja, odnosno akutne ili per-akutne pojave bolesti koja najčešće završava uginućem. Obično se nakon primarnog sporogenoguzročnika na patološkoj destrukciji nasele sekundarci koji dodatno pogoršavaju karakter bolesti. Baš u takvim uvjetima dolazi do intezivne tvorbe spora. Spore izmetom, krvlju, tjelesnim tekućinama dospijevaju u vanjsku sredinu gdje ostaju desetke godina inaktivirani dok ponovno ne dospiju u odgovarajući medij i odgovarajuće uvijete za uzrokovati bolest. Zbog toga su sporogene bolesti jako opasne. Najznačajnije vrste sporogenih bolesti koje se javljaju u pčelarstvu su Američka gnjiloća i Nozemoza.
Ključne riječi: sporogene bolesti, spora,uzročnik, Američka gnjiloća, Nozemoza
Rad sadrži: 30 stranica
11 slika
1 tablica
10 literaturnih referenci
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 28. listopada 2019.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875