TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Agronomija

Nastavni predmet: Suvremene tehnologije uzgoja povrća

Tema rada: je prihvaćena na 47 sjednici Znanstveno –nastavnog vijeća održanoj 11.4. 2019. godine

Mentorica: dr.sc. Elma Sefo, doc

Pomoć pri izradi:

Analiza proizvodnje tradicijske sorte luka

Marino Jurič, 339/DS

Sažetak: Proizvodnja tradicijskih sorti luka na području Hercegovine se zadržala sve do danas. U svijetu se u komercijalnu proizvodnju introduciraju visoko produktivni hibridi koji su otporniji na bolesti, na uvijete stresa u lošim klimatskim uvjetima i daju visoke prinose po jedinici površine. Lokalne populacije i tradicijske sorte luka su adaptirane na agroklimatske i edafske uvjete područja Hercegovine. Uz adekvatne agrotehničke mjere prvenstveno navodnjavanje, zatim gnojidbu mineralnim gnojivima koje sadrže S, pravovremenu kultivaciju i kontroliranu primjenu zaštitnih sredstava na području Hercegovine na lokalitetu Vitina tradicijske sorte luka mogu dati prinos veći od prosjeka. Analizom provedenom na 10 uzoraka tradicijske sorte luka utvrđena je prosječna težina lukovica od 201 g. Promjer lukovica u prosjeku iznosio je 8,3 cm, dok je visina bila 6,4 cm. Oblik lukovice varirao je od ovalnog do okruglog. Lukovice imaju dobro čvrste ovojne listove. Najzastupljenija boja suhih listova je žutosmeđa, dok boja unutarnjih mesnatih listova je žuta ili bijela. Većina lukovica ima debele mesnate listiće lukovice. Najviše zastupljeni okus bio je blago ljuti. Prema dužini vegetacije većina lukovica se ubraja u rane sorte luka.

Ključne riječi: luk, tradicijske sorte, tehnologija proizvodnje, zaštita

Rad sadrži: 49 stranica, 36 slika, 9 tablica, 48 literaturnih referenci              

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. sc. Ivan Ostojić, izv. prof. ................................................ predsjednik
  2. sc. Elma Sefo, doc. ........................................................... članica, mentorica
  3. sc. Zrinka Knezović, izv. prof. ......................................... članica
  4. sc. Adrijana Filipović, izv. prof. ........................................zamjenska članica

 

Datum obrane:31. listopada 2019.

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh