TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološkifakultet

Sveučilišta u Mostaru

BiskupaČule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Prehrambena tehnologija

Nastavni predmet: Autohtoni mesni proizvodi

Tema rada:je prihvaćena na sjednici Znanstveno –nastavnog vijeća održanoj 15.03. 2019. godine

Mentor/ica: prof.Dr.Sc. Jozo Grbavac, izv.ptof.

Pomoć pri izradi: prof.Dr.Sc. Marija Jukić Grbavac, docent

              TEHNOLOGIJA PROZVODNJE SVINJSKE MASTI I ČVARAKA

Marijana Bagarić, 369/DS

Sažetak Mast je mekana, kremasta, bijela, kruta ili polutvrda tvar s konzistencijom poput maslaca, dobivena topljenjem masnog tkiva svinja. Visoko cijenjena mast za kuhanje i pečenje se miješa, često nakon modificiranja molekularnim preuređivanjem ili hidrogenacijom, s drugim mastima i uljima kako bi se smanjila. Antioksidanti se obično dodaju kako bi se zaštitila od užeglosti. Mast se također koristi u farmaciji i parfumeriji za izradu masti i sapuna. Proizvodnja svinjske masti odvija se putem tri osnovne metode: primarnim ispuštanjem pare, otvorenim kotlićima (mokro topljenje) i suhim topljenjem. U prvom dijelu ovog rada opisana je svinjska mast, njene karakteristike te mogućnosti upotrebe. U drugom dijelu opisana je proizvodnja svinjske masti kao i ocjena masti te kontrola kvalitete. Također su objašnjeni problemi skladištenja i oprema koja se koristi u proizvodnji. Treće poglavlje se odnosi na proces pročišćavanja svinjske masti, dok je u četvrtom poglavlju opisana proizvodnja čvaraka. Posljednje poglavlje je metodologija istraživanja.

 

Ključne riječi:  svinjska mast, domaća svinjska mast, pročišćavanje, čvarci

Rad sadrži:     57  stranica

                          11  slika

                            1  tablica

                           35 literaturnih referenci      

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. Prof. dr. sc. Jozo Grbavac član- mentor
  2. dr. sc. Marija Jukić-Grbavac, član
  3. Prof. dr. sc. Stanko Ivanković, član

 

Datum obrane: 21.10.2019. 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh