Izv. Prof. Dominika Średnicka-Tober viša je istraživačica i predavačica na Sveučilištu prirodnih znanosti u Varšavi, na Institutu za ljudske prehrambene znanosti, Katedra za organsku hranu, aktivna u istraživanju i obrazovanju u području održivih prehrambenih sustava, ekološkog otiska hrane i (ekološka) poljoprivreda, kvaliteta organske hrane i utjecaj na zdravlje. Prof. Średnicka-Tober sa Sveučilištu prirodnih znanosti iz Varšave održala je predavanje na APTF-u. Predstavila je istraživačke i obrazovne kapacitete Sveučilišta, fakulteta, strukture i studijske programe. Predstavila je i rezultate jednog od istraživačkih projekata koje je provodila posljednjih godina – meta-analize kvalitete i sigurnosti organske hrane.
Sveučilište prirodnih znanosti u Varšavi najstarije je poljoprivredno i prirodoslovno sveučilište u Poljskoj, čiji počeci datiraju iz 1816. godine. Škola je uspješno akademsko središte, koje dobiva priznanje i nezaustavljiv interes među mladim ljudima i nastavnim osobljem u Poljskoj i inozemstvu, cijenjena po njegova briga za kvalitetu obrazovanja, vjernost najboljim sveučilišnim tradicijama, otvorenost promjenama i dinamičan razvoj.
Sveučilište nudi 41 studijsko polje (uključujući 12 koji se predaju na engleskom): od prirodnih znanosti i tehnologije do veterinarske medicine, društvenih i ekonomskih studija. Gotovo 16.000 studenata pohađa redovite, izvanredne, doktorske i poslijediplomske studije te međunarodne razmjene studenata. Suvremeni istraživački centri i laboratoriji, kao i prisutnost izvrsnih stručnjaka, omogućuju Sveučilištu obrazovanje i provođenje istraživanja na svjetskoj razini i prijenos rezultata na gospodarstvo, što ima utjecaja na inovacije i napredak, između ostalog, u poljoprivredi, prehrambenom gospodarstvu i medicini, te doprinosi sve većem značaju poljske znanosti u svijetu.
Terenska nastava za studente druge i treće godine preddiplomskog studija Prehrambene tehnologije, te prve i druge godine diplomskog studija Prehrambene tehnologije smjerovi Prehrambenog inženjerstvo i Nutricionizam organizirana je u obliku posjete trima tvornicama: Leda, Šišovi i Brankcaffe. Studenti su išli uz pratnju izv. prof. Anite Lalić, docenata Leone Puljić, Nikoline Kajić, Joze Ištuka, te višeg asistenta Maria Kovača.
Najprije su se zaputili prema Širokom Brijegu gdje su posjetili mjesto punjenja prirodne izvorske vode Leda. Domaćini su vrlo jasno i nesebično podijelili sa studentima svoje znanje te ih proveli kroz cijeli tijek proizvodnih procesa, od formiranja plastične ambalaže za punjenje vode, do samog procesa punjenja, zatvaranja, etiketiranja, pakiranja i finalnog proizvoda.
Studenti su dan nastavili odlaskom do Mesne industrije Šišović i Mljekare Rakitno. Za vrijeme posjete su imali priliku upoznati proces prerade mesa i mlijeka. Prošli su kroz sve prostorije proizvodnje, od ulaska stoke, klaonice, prostorija za predhlađenje i hlađenje, mljevenje mesa te do pakiranja i skladištenja.
Na kraju napornog dana studente je razbudio pogled na visoke silose uz pun i snažan miris Brankcaffe kave.
Zahvaljujemo se domaćinima na izdvojenom vremenu i gostoprimstvu, naši studenti su uživali te su bogatiji korisnim i praktičnim znanjima.
U okviru projekta ANC BiH, u srijedu, 29.05.2024. na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru organizovali smo predavanja na temu Organske poljoprivrede i uspostavljanja tzv. Biodistrikta na teritoriji BiH, kao inovativnog modela za sektor ruralnog razvoja.
Za više od 30 učesnika, predavanja su održale Patrizia Pugliese i Marie Reine Bteich ispred Agro-Mediteranskog Instituta u Bariju - Italija (CIHEAM Bari). Zajedno sa predstavnicima lokalnih akademskih i istraživačkih institucija, kao i sa studentima, zaključeno je da ovakav pristup teritorijalnom razvoju ima veliku mogućnost primjene u BiH.
Četvrti međunarodni Staff Training Week pod nazivom „Novi načini razmišljanja o internacionalizaciji kroz inovacije u tehnologiji“ održan od 20. do 24. svibnja, 2024. u Mostaru, BiH petodnevno je događanje u organizaciji SUM-a, zajedno sa Uredom za međunarodnu suradnju. Ovaj događaj uključilo je različite radionice, prezentacije i aktivno sudjelovanje domaćih stručnjaka i međunarodnih partnera sa dionicima ustrojbenih jedinica Sveučilišta. Osim toga, osmišljeni program imao je fokus na procesima internacionalizacije Sveučilišta koji obuhvaća društvene i kulturne aktivnosti, te degustacije lokalnih tradicionalnih proizvoda. Jednu ovakvu prezentaciju u četvrtak 23.05.2024. upriličilo je Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet sa svojim osobljem na pokusnom poligonu u Rodoču (Kampus II), što je ujedno bila prilika za nešto manje formalno predstavljanje i povezivanje partnera, nastavnika, studenata i službenika u uredima za međunarodnu suradnju sa gostujućim partnerima. Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet je s ponosom predstavio svoje eksperimentalne nasade mediteranskog voća i vinove loze, te predstavio mjesto provedbe prvenstveno stručne studentske prakse, a i mogućnosti znanstveno-stručne suradnje sa zainteresiranim partnerima.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875