Dana 17.10.2024. u 11 h je doktorandica poslijediplomskog studija „Poljoprivreda i zaštita okoliša“, smjer Bilinogosjtvo, Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Ana Sesar, dipl.ing.preh.-teh. obranila doktorsku disertaciju s naslovom „Pojavnost okratoksina A i kvaliteta vina Blatina s područja mostarskog vinogorja“ pred Povjerenstvom dr.sc. Tihomir Prusina, izv. prof. u ulozi predsjednika Povjerenstva, dr.sc. Anita Lalić, izv. prof., mentor i član i dr.sc. Marko Ivanković, red.prof., komentor i član. Doktorska disertacija predstavlja izvorni znanstveni prinos, a ujedno je prvo znanstveno istraživanje u BiH na temu OTA u crvenom vinu Blatina. Dobiveni rezultati (ne)će odrediti daljnji tijek istraživanja OTA u crvenim vinima Hercegovine. Istraživanje će pridonijeti poboljšanoj poziciji crvenoga vina Blatina na domaćem i izvoznom tržištu. Ovim radom doktorandica je dokazala vidnu sposobnost primjene suvremenih metoda istraživanja ali i vlastitu umješnost i pronicljivost kao i znanstveničku sposobnost da dobivene rezultate znalački komentira i komparira s rezultatima iz dostupne literature te na kraju donosi jasne zaključke. Obranom disertacije doktorandica Ana Sesar je stekla naziv doktorice znanosti iz znanstvenog područja biotehničkih znanosti, znanstvenog polja agronomije, znanstvene grane vinarstvo i vinogradarstvo na čemu joj od srca čestitamo.
Kompostiranje je sjajan način da se djeca upoznaju s održivim praksama i učenjem o okolišu! Radionica „JA KOMPOSTIRAM“ održana je u P.O.Š Bartol Kašiću Jasenici 18.11.2024. Ova radionica je bila edukativna, zabavna i interaktivna, namijenjena našim najmlađima. Uvodni dio radionice je obuhvatio pojašnjenje osnovnog koncepta kompostiranja: proces razgradnje organskog otpada (kao što su ostatci hrane i biljni materijal) pomoću mikroorganizama, čime se stvara humus koji obogaćuje tlo. S učenicima smo razgovarali o tome kako kompostiranje pomaže smanjiti količinu otpada, štiti okoliš i podržava zdravlje tla i biljaka. Djeca su imala mogućnost da i sami pripreme svoj mini kompostni materijal te su na primjerima ućili što ide u kompost kao što su ostatci voća i povrća, kore, kava, ljuske jaja, bilje, papir, karton, a što ne, kao: meso, mliječni proizvodi, kuhinjski otpad s kemikalijama, plastika, metal. Pokazali smo im kao se pravilno izmjenjuju u kompostištu slojevi biljnog materijala, zemlje i vode, te razgovarali o važnosti zraka u procesu razgradnje i kako pravilno miješanje može ubrzati kompostiranje. Djeca su sama sudjelovala u pripremi vlastite kompostne mase koristeći male plastične posude za izradu mini kompostera s biljnim otpadom i papirom. Sudjelovali su u igri gdje su moraliodabrati što ide u kompost, a što ne. Na kraju radionice djeci je objašnjeno kako kompost može obogatiti vrt, cvjetnjake ili biljke, te da ga i samo mogu koristiti za sadnju u svojim vrtovima. Ova radionica je bila edukativnog karaktera s namjerom da pomogne djeci da razviju svijest o očuvanju okoliša i važnosti održivog života. Zahvaljujemo se ravnatelju škole i učiteljicama IIc i IVc na izdvojenom vremenu i volji da animiraju djecu da sudjeluju u ovakvoj vrsti edukacije.
U ime Organizacijskog odbora pozivamo Vas na II konferenciju “ DINARSKIH KRŠKIH PAŠNJAKA“ pod naslovom “Mogućnosti i perspektive razvoja stočarstva na dinarskim krškim pašnjacima Bosne/Hercegovine i Hrvatske“. Ovogodišnju konferenciju organiziraju Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilišta u Mostaru (APTF) i Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. Konferencija će se održati u Kino dvorani u Posušju Trg hrvatskih branitelja, dana 25. 10. 2024. godine (petak) sa početkom u 10 h.
Pozivnica i program u prilogu
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilišta u Mostaru bio je domaćin ljetne škole koja se ove godine organizirala u periodu 7-11 listopada u suradnji sa Fakultetom Agro-tropskih znanosti iz Praga, te Agromediteranskim fakultetom iz Mostara uz financiranje Češke razvojne agencije. Tema ovogodišnje ljetne škole bila je „Transformacija sustava hrane s načelima kružne ekonomije“
Program ljetne škole bio je fokusiran na uvođenje i razvoj temeljnog koncepta kružnog gospodarstva (CE), odnosno kako minimizirati proizvodnju otpada i osigurati da sirovine budu u optjecaju što je duže moguće. U teoretskom dijelu programa polaznici ljetne škole dobili su osnovna saznanja o razlikama između postojećeg linearnog i kružnog gospodarstva u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Također, educirani su kako i kada se načela kružne ekonomije mogu primijeniti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, proizvodnji hrane i u kućanstvima. Polaznicima su predstavljeni uspješni primjeri implementacije cirkularne ekonomije iz praksi u Češkoj, kao i projekti koji se provode u Bosni i Hercegovini.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875