1

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine, studenti II. godine preddiplomskog studija Agronomije i studenti I. godine diplomskog studija Agronomije, smjera Biljne znanosti, nazočili su terenskoj nastavi iz oblasti povrćarstva i vinogradarstva.

Uz stručnu nastavnu pratnju dr.sc. Elme Sefo, doc., dr.sc. Perice Bulića, doc. i asistenta Ivana Mucića, mag.ing.agr., studenti su imali priliku upoznati se s teorijskim i praktičnim znanjima u povrćarskoj, cvjećarskoj i vinogradarskoj proizvodnji.

Iz oblasti proizvodnje povrća najznačajnija je bila posjeta proizvođača kvalitetnih presadnica. U objektima Poljoprivredne zadruge Sunce u Nerezima i Adria Hishtil Rasadniku u Gabeli kod Čapljine, gdje se izuzetno uspješno proizvode presadnice povrća za komercijalni uzgoj, studenti su vidjeli opremu neophodnu za ovaj zahtjevan posao poput različitih tipova grijanih zaštićenih prostora, linije za punjenje supstrata u kontejnere, sijačice za sjetvu i ostali repromaterijal. Svjesni važnosti praktično stečenih znanja, studenti su iskazali veliki interes za proizvodnju cijepljenih presadnica povrća. U specijaliziranom prostoru rasadnika Adria Hishtil studenti su usvojili primjere dobre prakse i samostalno cijepili papriku, rajčicu i lubenicu.

Bogatu kolekciju repromaterijala studenti su imali priliku vidjeti u vrtnom centru Granum u Čapljini. Tu im je prezentirana primjena različitih bioloških mjera zaštite od štetnika te je naglašena i važnost uporabe kvalitetnog sjemena za profesionalni uzgoj. Studenti su vidjeli različite vrste cvijeća i ukrasnog bilja. Veliko zanimanje izazvale su košnice s bumbarima i informacije o specifičnosti primjene ovih korisnih insekata u pospješivanju oplodnje pri proizvodnji rajčice i drugih vrsta plodovitog povrća. Studenti su upoznati s različitim vrstama gnojiva i raznolikom ponudom pesticida, ali i s različitim dijelovima sustava za navodnjavanje i gnojidbu neophodnih za komercijalnu i hidroponsku proizvodnju, poput Venturijeve cijevi i dozatora.

Završetak proizvodnog ciklusa je prikazan u pogonu tvrtke AgroFructus d.o.o. u Čapljini gdje su pojašnjeni postupci prijema domaćeg i uvezenog povrća, potrebni uvjeti skladištenja i kontinuirane isporuke na tržište.

Iz oblasti vinogradarske proizvodnje posjećena je tvrtka Revita Plant Buna d.o.o. Mostar koja na plantažama stolnog grožđa primjenjuje suvremene tehnologije uzgoja. Interpretiran je značaj rezidbe u održavanju korištenih uzgojnih oblika pergole i kordonca za dobivanje visokih prinosa. Posjećena je i tvrtka Dominant d.o.o. u Gabeli koja se bavi proizvodnjom sadnog materijala. Opisana je važnost izbora kvalitetne podloge i plemke te je demonstrirana proizvodnja loznih cijepova, što su radili i studenti. Važnost vinogradarstva u Hercegovini je istaknuta i u kamenom vinogradu u Blizancima kod Čitluka gdje se uzgajaju autohtona sorta žilavka i ostale prateće sorte. Ovaj vinograd je star 43 godine što premašuje prosječni vijek trajanja zasada vinove loze, a jedinstven je u svijetu jer vinova loza uspijeva u kamenitom području. Količina tla na ovom mjestu je zanemariva, a vapnenac čini 70% supstrata. Visoki prinosi, između ostaloga, postižu se zahvaljujući pravilnoj rezidbi i održavanju uzgojnog oblika dvokrakog kordonca.

Sve posjećene tvrtke i primjeri iz prakse će pospješiti usvajanje novih znanja i vještina, a što će se pozitivno odraziti na naš budući rad s ciljem unapređenja kvalitete nastavnog programa i školovanja što stručnijeg kadra iz oblasti povrćarstva i vinogradarstva, ali i agronomije općenito.

Vodič za studente

Vodic

HarISA

Harisa Logo

O projektu HarISA

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh