Viral Logo Bijeli

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru započeo je s provedbom novog Erasmus+ projekta. ProjekCleart pod nazivom „Vitalising ICT Relevance in Agriculture Learning – VIRAL“ važan je za suvremenu poljoprivredu koja se u velikoj mjeri temelji na novim tehnološkim rješenjima usko povezanim sa sve većom uporabom informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) i različitim softverskim rješenjima, ne samo za praćenje, već i za upravljanje proizvodnim procesima. U Bosni i Hercegovini poljoprivreda ostaje u velikoj mjeri ovisna o ručnom uzgoju, a tehnička i tehnološka rješenja se slabo istražuju. Istodobno, zemlja ima snažne ICT sektore koji zapošljavaju znatan broj visokoobrazovanih stručnjaka koji razvijaju napredna softverska rješenja. Imajući to u vidu, VIRAL projekt želi potaknuti višu razinu znanja, vještina i primjene s obzirom na korištenje ICT-a u poljoprivrednom obrazovanju i osposobljavanju, kako u formalnom tako i u neformalnom okruženju.

VIRAL od danas povezuje ključne visokoškolske ustanove i sudionike zajednica u učenju u procesu zajedničkog stvaranja i testiranja novih metoda, pokretanja profesionalnih natjecanja u disciplinama i pokretanja izrazite regionalne suradnje između sveučilišta i poslovanja. Osnovno iskustvo učenja koje uključuje nastavno osoblje i studente agronomije, prehrambenog inženjerstva i informacijskih tehnologija te prenošenje stečenih znanja na profesionalnim savjetodavnim uslugama i praksama, suradnje s tvrtkama na tom području ostvaruje se intenzivnim iskustvom obuke i studijskim posjetima europskim sveučilištima. Pojačana uporaba ICT-a u poljoprivredi podupire održivi ruralni razvoj, povećava otpornost seoskih obitelji, poboljšava pristup poljoprivrednika potrebnim uslugama i dodatno omogućava perspektivi života žena i mladih u ruralnim područjima.

Projekt VIRAL odobren je u sklopu programa Erasmus+, u području Jačanje odnosa između visokih učilišta i šireg ekonomskog i socijalnog okruženja 

Partneri na projektu su: 

UNIVERZITET U BANJOJ LUCI (BA) - coordinator

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE (SI)

MEDICINA VETERINARA DIN BUCURESTI (RO)

UNIVERZA V MARIBORU (SI)

WAGENINGEN UNIVERSITY (NL)

WESTERN BALKANS INSTITUTE UDRUZENJE (RS)

13 JUL PLANTAZE AD PODGORICA (ME)

Agro voce d.o.o. (BA)

CRNOGORSKA ASOCIJACIJA ZA NOVE TEHNOLOGIJE-MANT (ME)

DRUSTVO SA OGRANICENOM ODGOVORNOSCU - INOVACIONO PREDUZETNICKI CENTAR TEHNOPOLIS - NIKSIC (ME)

FOUNDATION INNOVATION CENTRE BANJA LUKA (BA)

Jaffa Komerc (BA)

JAVNA USTANOVA UNIVERZITET U TUZLI UNIVERSITAS STUDIORUM TUZLAENSIS (BA)

University of Mostar (BA)

Univerzitet "Bijeljina" Bijeljina (BA)

UNIVERZITET DONJA GORICA PODGORICA (ME)

UNIVERZITET DZEMAL BIJEDIC U MOSTARU SA SUPSIDIJARNOM ODGOVORNOSCU SASJEDISTEM U MOSTARU (BA)

ZAKLADA ZA INOVACIJSKI I TEHNOLOSKI RAZVITAK (BA)

Idi na vrh