1

Između 22. lipnja i 26. lipnja 2023. Ing. Matyáš Orsák, Ph.D., and Ing. Luboš Paznocht, dr. sc., s Odjela za kemiju Češkog sveučilišta prirodnih znanosti iz Praga, posjetio je Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru u sklopu Erasmus+ programa razmjene.

Tijekom boravka održana je znanstvena rasprava između gostujućih profesora CZU sa studentima i djelatnicima APTF-a, s fokusom na područje kemije hrane. Glavne teme rasprave uključivale su mogućnosti utvrđivanja sadržaja antioksidansa u važnim poljoprivrednim proizvodima, s posebnim fokusom na analizu antioksidansa u pšenici i proučavanje stresa od suše na krumpiru. Dodatno, predložene su analitičke metode za određivanje antioksidansa u ovim usjevima, te njihove mogućnosti primjene. Sudionici su se bavili i obrazovnim temama vezanim uz izazove koje nosi pandemija COVID-19 i njezin utjecaj na sadašnju generaciju studenata. Nadalje, razgovaralo se o mogućnostima suradnje obaju sveučilišta u istraživačkim aktivnostima, kao i o daljnjem razvoju programa mobilnosti studenata među institucijama. Obje institucije podržavaju nastavak ove suradnje i nadaju se uspješnoj i produktivnoj budućoj suradnji.

U periodu od 12.06. do 23.06.2023. Prof. Adéla Franňková nam je predstavila napredne tehnike sušenja liofilizacijom, principe liofilizacije, najbolje prakse sušenja pod vakuumom, upoznala nas je sa proizvodima prikladnim za liofilizacija kroz praktičnu demonstraciju. Nastavnici i studenti su bili upoznati sa novim izvorima biljnog ulja, kao izvorima vrijednih i kvalitetnih ulja, te njihovom nutritivnom vrijednosti. Studenti su proširili svoja znanja i inovacije u procesuiranju hrane, štoviše, vidjeli su implementaciju ovih praksi u stvarnosti. Prof. Jan Tauchen je predstavio antioksidativno djelovanje prehrambenih proizvoda i prirodnih tvari, upoznao nas sa metodama za određivanje i mjerenje oksidativnog stresa i antioksidativnog djelovanja.

Kolege koje su posjetile APTF- u periodu od 9.06 do18.6.2023. su Prof. Iva Kucerova koja je predstavila temu biootpada i korištenje nusproizvoda u prehrambenoj industriji korištenjem naprednih tehnika i obnovljivih izvora energija za sušenje hrane, kao što su liofilizacija i solarno sušenje zanemarenih i nedovoljno iskorištenih vrsta (npr. listova smokve). Tehnički suradnik Bonušová Běla je kao član administrativnog osoblja radila na produbljivanu suradnje i pripreme za nove projekte zajedno s partnerskom institucijom. Program je uključivao niz aktivnosti za poboljšanje administrativnih vještina i poticanje učinkovite pripreme projekta i upravljanja.

Razmjena stručnog znanja i metoda podučavanja kroz Erasmus mobilnosti između CZU i APTF zasigurno će dovesti do unaprjeđenja kvalitete nastave. Omogućit će nastavnicima na oba Sveučilišta da uključe globalne perspektive u svoju nastavu i da učine obrazovanje inkluzivnijim i relevantnijim. Na ovaj način olakšat će se stvaranje profesionalnih mreža među institucijama zahvaljujući osobnim susretima.

Vodič za studente

Vodic

HarISA

Harisa Logo

O projektu HarISA

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh