TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Tehnologija mesa i ribe
Tema rada je prihvaćena na 39. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 28.03.2018.
Mentor: Jozo Grbavac,doc.dr.sc.
Pomoć pri izradi: Leona Puljić, dipl.ing.agr.
PROIZVODNJA I KAKVOĆA ČAJNE KOBASICE
Andrea Markotić, 315/DS
Čajna kobasica je proizvod od fino do srednje usitnjenog svinjskog ili goveđeg mesa, čvrstog masnog tkiva, kuhinjske soli, zamjene za kuhinjsku sol, aditiva, začina ili ekstrakata začina, šećera i starter kultura. Svrstava se u trajne, fermentirane kobasice. Proces proizvodnje čajne kobasice sastoji se od prihvata mesa i masnoća, zamrzavanja, soljenja, usitnjavanja (dezintegracije mljevenjem), miješanja u miješalici, punjenja nadjeva u ovitke, hladnog dimljenja, fermentacije, pakiranja i otpreme. Kakvoća proizvoda ovisi o kvaliteti sirovine, izboru tehnološkog procesa te načinu skladištenja i čuvanja gotovog proizvoda. U ovom radu opisanje proizvod čajna kobasica, tijek proizvodnje od potrebnih sirovina, upotrebe začina i starter kultura, postupka prerade sirovina i punjenja nadjeva, pakiranja te ključni parametri i greške koje mogu utjecati na kvalitetu gotovog proizvoda.Na Veterinarskom zavodu u Bihaću ispitana je mikrobiološka i fizikalno-kemijska ispravnost pet uzoraka čajnih kobasica, prikupljenih sa polica trgovina a proizvedenih na području Hercegovine, u svrhu kontrole kvalitete navedenog proizvoda. Ni u jednom od pet analiziranih uzoraka nisu pronađene bakterije Sallmonele spp., L. monocytogeneses. Enterobacteriaceae, Sulfitreducirajuće klostridije i Koagulaza pozitivni stafilokoki (Staphyloccocus aureus), u analiziranim uzorcima, iznosile su manje od 10 kolonija u 1 g proizvoda. Rezultati mikrobioloških analiza svjedoče mikrobiološkoj ispravnosti analiziranih proizvoda te također daju uvid o visokoj higijenskoj ispravnosti namirnica, pravilnom postupanju sa sirovinom i odgovornom pristupu tehnologiji proizvodnje. U ispitivanim uzorcima prosječan sadržaj masti je iznosio 37,1%, vode 29,42%, proteina 19,9%, sadržaj NaNO3 i sadržaj P2O5 su iznosili 5,7 mg/kg i 3,6 mg/kg . Iz svega navedenog možemo zaključiti da su analizirani uzorci proizvodi dobre kvalitete i odgovaraju propisanoj zakonskoj legislativi.
Ključne riječi: čajna kobasica, fermentacija, ovitak
Rad sadrži: 37 stranica
21 slika
5 tablica
0 priloga
11 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 13. 07.2018.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875