Kako bi upotpunili svoje znanje te vidjeli zaista kako se odvijaju stvari naučene na papiru, dana 22.4.2022. g. studenti 3.godine preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija, te studenti 1.i 2. godine diplomskog studija smjer Prehrambeno inženjerstvo i 1.godina diplomskog studija smjer Nutricionizam, u pratnji više asistentice Leone Puljić i docentice Anite Lalić, zaputili su se najprije prema Širokom Brijegu. Tamo su posjetili mjesto gdje se puni voda Leda. Prošli su cijeli tijek proizvodnih procesa, od formiranja plastične ambalaže za punjenje vode, do samog procesa punjenja, zatvaranja, etiketiranja, slaganja i finalnog proizvoda. Osim toga, ugodno se okrijepili proizvodima Nam-pek te vodom Leda. Ovim putem još jednom hvala domaćinima na gostoprimstvu te dijeljenju svoga znanja sa znatiželjnim studentima.
Nakon okrijepe, studenti su se zaputili o Livno gdje su posjetili Mljekaru Livno. Bili su u prigodi degustirati razne vrste sireva koje Mljekara Livno proizvodi. Obišli su pogon za proizvodnju i upoznati su s procesom nastanka Livanjskog sira. Kao znak pažnje dobili su Livanjski sir. Veliko hvala Mljekari Livno na gostoprimstvu i svim korisnim informacijama koje su s nama podijelili. Opijeni mirisima sira, iz Livna smo ponijeli pregršt novih i praktičnih znanja.
Student si fakulteta u Banja Luci, Tuzli, Bijeljini, Mostaru ili Podgorici? Tražiš priliku za učenje i zabavu u isto vrijeme? Pratiš najnovije tehnološke trendove, a primjena informacionih tehnologija u poljoprivredi ti je posebno zanimljiva? Potvrdni odgovori na prethodna pitanja dovoljni su razlozi za prijavu za VIRAL hackathon 2022!
Što te očekuje?
VIRAL hackathon, koji projektni partneri organiziraju kroz istoimeni projekt sufinanciran sredstvima Evropske unije (kroz Erasmus + program) održat će se od četvrtka, 12.5. do subote, 14.5.2022. godine. Ovogodišnje izdanje hackathona regionalnog je karaktera, a sa svojim kolegama ćeš se družiti u Prijedoru u prostorijama Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA). Tokom 48 sati svi učesnici će imati priliku uz pomoć iskusnih mentora raditi na razvoju mobilne aplikacije koja će riješiti izazov optimizacije klime u proizvodnim objektima – prikupljanje podataka sa senzora, autonomnu regulaciju i upravljanje. Učesnici će moći koristiti dodatnu opremu (Raspberry Pi i Micro Bit uređaje i slično) kako bi unaprijedili svoja rješenja, a program hackathona će uključiti i motivaciona predavanja i radionice. Svoja idejna rješenja timovi će prezentirati pred stručnom komisijom, a najbolji će biti nagrađeni vrijednim nagradama koje su za njih osigurali Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu bilja, Grad Mostar, poduzeća Agrimatco i Virgin Pulse, kao i mnogi drugi prijatelji ovog događaja. Projektni partneri snose troškove prijevoza, smještaja i svih obroka za učesnike.
Kako se prijaviti?
Više od 60 mladih osoba u svibnju 2021. godine imalo se priliku kroz tri hackathona u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću uvjeriti u važnost praktične primjene znanja stečenih kroz fakultetsko obrazovanje. Kroz hackathone, organizirane kroz projekt VIRAL sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Erasmus + program, studenti su tijekom 48 sati radili na rješavanju problema s kojima se susreću poduzeća iz poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Godinu dana poslije projektni partneri s ponosom najavljuju novo izdanje VIRAL hackathona!
Regionalni hackathon ove godine organizira se uz podršku Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora (PREDA), a održat će se od četvrtka, 12.5. do subote, 14.5.2022. godine u njihovim prostorijama. Ponovno će sudionici kroz 48 sati uz pomoć iskusnih mentora raditi na razvoju softverskih i hardverskih rješenja za izazove poljoprivrednog sektora. Kroz program će imati priliku čuti i različite govornike i uspješne poduzetnike te naučiti nešto više o prezentacijskim vještinama. Timovi će svoja rješenja prezentirati pred stručnom komisijom koja će izabrati one najbolje te ih nagraditi vrijednim nagradama.
Hackathoni su se posljednjih godina pokazali kao izvrstan alat za jačanje vještina studenata, učenje, umrežavanje i druženje, a upravo u ovome leže neke od ključnih razloga zašto se prijaviti. Prijave će biti otvorene od četvrtka, 21.4. do nedjelje, 24.4.2022. godine do 23:59h, a do tada svi zainteresirani mogu pogledati atmosferu koja je vladala u Banja Luci, Mostaru i Nikšiću.
Na radionici pravljenja piva, koja se održala 8.4.2022. na Agronomskom i Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Mostaru, sudjelovali su : voditeljica radionice docentica dr.sc. Anita Lalić, viša asistentica Andrea Karlović te, kao vanjski suradnici, brew majstori Mario Ćorić, koji je ujedno i naš student, i Nikša Mikulić. Na radionici su sudjelovali i studenti prehrambene tehnologije i nutricionizma. Posjetila nas je i viša asistentica Nevena Ćorić koja je skrenula pažnju na nutritivnu vrijednost piva.
Radili smo senzorsku analizu piva s dodatkom starog kruha koje je skuhano u sklopu projekta „Pivo s dodatkom starog kruha“ sufinanciranom od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i Studentskog zbora SUM. Ukupno je sudjelovalo jedanaest ispitanika od čega je pet ispitanika ocijenilo pivo kao zadovoljavajuće, pet dobro, a jedan vrlo dobro. Glavne karakteristike piva su cvjetni miris i izražena gorčina. Okus je bio potpun s karakterističnim svojstvima za korištene sorte hmelja s tim da je gorčina ipak više izražena te zaostaje u ustima i nakon gutanja. Ispitanici su primijetili i nedostatak CO2 u odnosu na ostala piva. Boja je bistra i karakteristična za svijetlo pivo, ali smo na dnu uočili određenu količinu taloga koji potječe od kvasca. Obično se craft piva ne filtriraju te se stoga kvasac može istaložiti u odnosu na filtrirana piva. Ovo craft pivo pripada kategoriji anglosaksonsko Pale Ale (APA) a da bi se okusi u potpunosti osjetili preporuka za konzumaciju pri temperaturi 7-10 ͦC za razliku od lager piva.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875