STUDENT: MAJA JELINIĆ
MENTOR: DR. SC. VIŠNJA VASILJ, DOC
NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2019): Pojava aflatoksina u hrani i hrani za životinje
SAŽETAK: Pojavnost prirodnih toksina u hrani i hrani za životinje predstavlja važno pitanje za sigurnost hrane. Među njima, mikotoksini kao sekundarni metaboliti plijesni mogu prouzročiti učinke štetne za zdravlje ljudi i životinja. U ljudski organizam mikotoksini ulaze najčešće putem hrane, izravnom konzumacijom kontaminiranih namirnica ili neizravno putem hrane životinjskog podrijetla, npr. mlijeka, jaja, mesa i mesnih proizvoda proizvedenih od životinja koje su tijekom uzgoja bile izložene mikotoksinima. Glavni izvor mikotoksina kod ljudi su žitarice i proizvodi na bazi žitarica te orašasti plodovi i začini, kao i trajni suhomesnati proizvodi predstavljaju česti izvor mikotoksina.
Cilj ovog završnog rada je kroz različite literaturne podatke opisati pojavnost i biosintezu mikotoksina (aflatoksina) koji dolaze pod određenim mikroklimatskim uvjetima, fizičkom oštećenju supstrata i prisutnosti spora pljesni, kao i načine prevencije u smanjenju pojavnosti mikotoksina. Međutim u procesima obrade i proizvodnje namirnica postoje ključne točke bitne u nastanku mikotoksina. Iz tog razloga opisat će se nužne kontrole hrane i hrane za životinje (HACCP sustava) uz primjenu specifičnih i selektivnih analitičkih metoda s ciljem provjere zdravstvene ispravnosti u zaštiti zdravlja potrošača
KLJUČNE RIJEČI: mikotoksini, aflatoksin, pljesni, prinos, hrana za životinje, prevencija i kontrola
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875