STUDENT: IVONA KNEŽEVIĆ
MENTOR: IZV.PROF.DR.SC. VIŠNJA VASILJ
NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2020): PROIZVODNJA, PRIMJENA KVASCA U PEKARSKOJ I DRUGIM INDUSTRIJAMA
SAŽETAK:Kvaščeva biomasa najviše se koristi u pekarstvu te za prehrambene i krmne svrhe. S obzirom na kvalitetu kvaščeve biomase koji je bogat proteinima i vitaminima, kvasci su u novije vrijeme pronašli svoje mjesto u primjeni u prehrambenoj industriji za poboljšanje nutritivnih vrijednosti različitih vrsta namirnica, kao i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.Iz tog razloga u ovom završnom radu opisati ćemo vrstu i sojeve kvasaca u pekarskoj industriji principe uzgoja kvasaca, hranjive supstrate, uvjete, proizvodnja kvaščeve biomase, te primjena u pekarskoj industriji i neke nove tehnologije primjene u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.
KLJUČNE RIJEČI: kvasac, pekarski kvasac, melasa, kvaščeva biomasa
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875