TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Tehnologija ulja i masti
Tema rada: je prihvaćena na XXXI sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 28.2.2017.
Mentor: doc. dr. sc. Tihomir Moslavac
PROIZVODNJA I STABILIZACIJA HLADNO PREŠANOG BUČINOG ULJA
Iva Majstorović 261/DS
Sažetak: U ovom radu ispitivan je utjecaj procesnih parametara prešanja na efikasnost proizvodnje hladno prešanog bučinog ulja te dodatka antioksidanasa i sinegrista na promjenu oksidacijske stabilnosti ulja. Hladno prešano bučino ulje proizvodi se iz prethodno posušene bučine koštice, najčešće iz golice zbog večeg iskorištenja ulja tijekom prešanja. Za prešanje se koristi kontinuirana pužna preša izvrsnih kapaciteta pri čemu se dobije sirovo bučino ulje i pogača kao nusprodukt prešanja u kojoj zaostaje određena količina ulja. Postupak hladnog prešanja buče proveden je sa laboratorijskom kontinuiranom pužnom prešom. Prilikom prešanja mijenjani su procesni parametri: temperatura zagrijavanja glave preše, nastavak za regulaciju izlaza pogače i frekvencija elektromotora (brzina pužnice). Proizvedeno sirovo bučino ulje podvrgnuto je sedimentaciji (prirodno taloženje) pri sobnoj temperaturi te vakuum filtraciji. Ispitivan je utjecaj antioksidanasa i sinergista na stabilnost finalnog proizvoda. Od antioksidanasa korišteni su ekstrakt ružmarina, ekstrakt zelenog čaja i oktil galat. Kao sinergist korištena je limunska kiselina. Određivanje utjecaja dodatka antioksidansa i sinergista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja provedeno je Testom ubrzane oksidacije ulja, Testom održivosti pri temperaturi 98⁰C. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom šest sati testa.
Ključne riječi: buča, prešanje, hladno prešana ulja, stabilizacija, antioksidansi
Rad sadrži: 48 stranica
13 slike
5 tablica
23 literaturnih referenci
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 10.srpnja 2017.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875