TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Znanost o prehrani
Tema rada je prihvaćena na 31. (trideset i prvoj) sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održanoj 28. veljače 2017. godine.
Mentor: Prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić
PROCJENA UNOSA SKRIVENOG ŠEĆERA STUDENTSKE POPULACIJE SVEUČILIŠTA U MOSTARU
Marijana Palac, 251-DS
Sažetak:
Prehrana adolescenata, u koje se ubrajaju i studenti, karakteristična je po visokim unosima brze hrane u kombinaciji sa različitim zaslađenim napitcima koji sadrže velik udio šećera (tzv. skriveni šećeri). Prekomjeran unos šećera jedan je od čimbenika koji značajno doprinosi razvoju kroničnih nezaraznih bolesti, posebice povećane tjelesne mase i pretilosti koje kumulativno zahvaćaju 60 % populacije BiH. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru s naglaskom na preferenciju prema slatkim okusima te procijeniti unos skrivenog šećera. Prikupljanje podataka provedeno je u presječnom istraživanju putem jednokratnog anonimnog upitnika na 146 studenata. Upitnik je obuhvatio opće podatke o ispitaniku, podatke o općim prehrambenim navikama te procjenu učestalosti konzumacije odabranih vrsta hrane i pića. Obrada podataka ukazala je da je većina studenata stava da konzumira umjereno slatku kavu i čaj, a najčešće korišteno sladilo je bijeli šećer kojeg koristi 71,9 % studenata. Ukupni unos šećera putem namirnica obuhvaćenih anketom procjenjen je na prosječnih 165,78 g/dan uz viši unos kod djevojaka u odnosu na mladiće te kod djece s prebivalištem u gradu u odnosu na djecu sa sela. Najveći doprinos unosu šećera u ispitivanoj skupini imali su tekućina, deserti i pekarski proizvodi pri čemu je unos veći od 10 g/dan zabilježen za gazirane napitke, prirodne sokove te slatke pekarske proizvode. Potvrđena je i povezanost unosa šećera s preferencijom slatkim okusima te konzumacijom sokova i pušenjem.
Ključne riječi: studenti, šećer, slatko
Rad sadrži: 39 stranica
20 slika
4 tablica 1 prilog
35 literaturne reference
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 19. listopada 2017.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875