TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA |
||
DIPLOMSKI RAD |
||
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH |
||
Znanstveno područje: |
Biotehničke znanosti |
|
Znanstveno polje: |
Prehrambeno inženjerstvo |
|
Nastavni predmet: |
Znanost o prehrani |
|
Tema rada |
je prihvaćena na XXXI. (trideset i prvoj) sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održanoj 28. veljače 2017. godine |
|
Mentor: |
Prof. dr.sc. Daniela Čačić Kenjerić |
|
PROCJENA UNOSA SKRIVENE SOLI STUDENTSKE POPULACIJE SVEUČILIŠTA U MOSTARU Marija Pehar, 241-DS |
||
Sažetak: |
||
U razvijenim zemljama unos soli viši je od preporučenoga. Prekomjeran unos kako soli jedan je od glavnih čimbenika kroničnih nezaraznih bolesti a posebice bolesti cirkulacijskog sustava koje su vodeći uzroksmrti stanovništva BiH 2015. godine. Većina soli unosi se konzumacijom gotovih i polugotovih jela (tzv. skrivena sol). Cilj rada bio je utvrditi prehrambene navike studenata Sveučilišta u Mostaru s naglaskom na preferenciju prema slanim okusima te procijeniti unos skrivene soli. Prikupljanje podataka provedeno je u presječnom istraživanju putem jednokratnog anonimnog upitnika na 146 studenata. Upitnik je obuhvatio opće podatke o ispitaniku, podatke o općim prehrambenim navikama te procjenu učestalosti konzumacije odabranih vrsta hrane i pića. Obrađeni podaci izraženi su na cjelokupnu ispitivanu populaciju te na podskupine kreirane obzirom na spol i na životnu sredinu. Dobiveni rezultati ukazuju da 75,5 % studenata smatra da konzumira umjereno slanu hranu, a 62,3 % navodi da ne dosoljava već pripremljenu i posluženu hranu. Prosječan unos soli u ispitanika iznosi 20,15 g/dan pri čemu je veći unos kod mladića u odnosu na djevojke i kod djece s prebivalištem u gradu u odnosu na djecu sa sela. Najveći doprinos unosu soli imaju pekarski proizvodi a potom mesni proizvodi i instant proizvodi. Veći unos utvrđen je kod ispitanika koji preferiraju slaniju hranute onih koji hranu dosoljavaju, kao i kod studenata koji imaju sklonost preskakanju obroka, uživaju cigarete, češće konzumiraju alkohol i studenata koji se rjeđe bave ili uopće ne bave fizičkom aktivnošću. Obzirom da rezultati ukazuju na povećan unos soli evidentno je da je percepcija ispitanika iskrivljena te je potrebno provesti edukaciju studenata o izvorima skrivene soli. |
||
Ključne riječi: |
sol, studentska populacija, prehrambeni unos, prehrambeni izvori |
|
|
|
|
Rad sadrži: |
51 stranicu |
|
|
21 slika |
|
|
7 tablica |
|
|
1 prilog |
|
|
62 literaturne reference |
|
Jezik izvornika: |
Hrvatski |
|
Sastav Povjerenstva za obranu: |
||
1. |
dr. sc. Anita Ivanković, izv. prof. |
|
2. |
dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić,red. prof. |
|
3. |
dr. sc. Mirela Kopjar, prof. |
|
Datum obrane: |
19. listopada 2017. |
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875