U organizaciji Udruge proizvođača voćnih rakija iz Jajca te Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera , u Jajcu je u petak 20. prosinca 2024 godine održano ocjenjivanje voćnih rakija.
Udruga proizvođača voćnih rakija Jajce, premda postoji nešto više od dvije godine snažno razvija svoje aktivnosti, posebno na polju edukacije članstva što je preduvjet za poboljšanje kako obujma proizvodnje, tako i kvalitete proizvoda. Ukupno je na ocjenjivanje dostavljeno 59 uzoraka raznih vrsta voćnih rakija. Rezultati ocjenjivanja će biti objavljeni na edukacijsko-promotivnom događaju koji će se u organizaciji ove udruge biti održan 4. siječnja 2025. godine.
Osim ocjenjivanja voćnih rakija ovaj događaj iskorišten je i za potpisivanje Sporazuma o suradnji sa Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer iz Osijeka. Ovi sporazumi predstavljaju uvod u dalju suradnju uz obostranu korist.
Znanstveni dan na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu je događaj koji se organizira krajem godine, već 6 put za redom, ovaj put kao rezultat cjelogodišnjeg rada kroz projekt “Inovativno obrazovanje i podrška znanstveno-pedagoškom radu u poljoprivredno-prehrambenom području” (Project Number 2024-PKVV-012) kako bi se promovirale znanstvene i istraživačke aktivnosti na fakultetu. Na ovakvim događanjima sudjeluju studenti, profesori i istraživači i to je prilika za predstavljanje svog rada, dok za širu javnost može biti prilika za učenje i bolje razumijevanje znanstvenih dostignuća u različitim područjima poljoprivrede, agronomije, biotehnologije, prehrambene industrije i tehnologije.
Praktične aktivnosti i radionice omogućuju sudionicima da steknu nova znanja ili razviju vještine u određenim tehnološkim i znanstvenim područjima. Ove godine smo predstavili osim vlastite proizvodene palete likera od oraha, kupine, višnje, bijela i crvena vina i razne džemove, med i proizvoda od meda, septolete, lizalice, svijeće, prirodne sokove, zatim korištenje različitih organskih baza za izradu balzama za usne, krema, kugla za kupanje i dr..
Upriličili smo radionicu o čokoladi što je bilo izuzetno zanimljiv i edukativan događaj, posebno za ljubitelje čokolade i one koji žele naučiti više o procesu proizvodnje čokolade, njenim vrstama, okusima, kao i tehnikama izrade čokoladnih delicija. Posjetiteljima su pojasnjenji i prezentirani osnovni sastojci čokolade: kakao zrna, kakao maslac, šećer, vanilija i druge moguće komponente te mogućnosti njenog modeliranja.
Najavljujemo održavanje 6. znanstvenog dana na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Znanstveni dan promovira teme iz područja ekologije, biologije, biotehnologije, zoologije i prehrambene tehnologije. Imamo čast i zadovoljstvo da kao Agronomsko-prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru zajedno sa našim partnerima Fakultetom za tropske kulture Sveučilišta prirodnih zanosti iz Češke i Agromediteranskim fakultetom organiziramo ovaj događaj 10.12.2024. u periodu 11.00 – 14.00 sati u prostorijama fakulteta.
Svrha ovakve manifestacije je da populariziramo znanost kroz neprofitne događaje i programe koji promoviraju znanost, znanstveno istraživački rad i/ili znanstvene metode istraživanja među djecom, učenicima, mladima i široj društvenoj zajednici. Ova manifestacija ima cilj da okuplja đake, studente, profesore i stručnjake iz različitih područja poljoprivrede i prehrambene tehnologije. Na ovakvom događaju studenti i istraživači predstavljaju svoja istraživanja i projekte kroz prezentacije, plenarne sesije, radionice i diskusije. Znanstveni dan ima za cilj poticanje razmjene znanja, unapređenje suradnje među institucijama i industrijom, kao i promociju noviteta i inovacija u tim poljima.
Uz najbolje želje za produktivan i ugodan posjet, i da dođete u što većem broju!
Očekijemo Vas!!!
"Učenje je bogatstvo koje nitko ne može ukrasti."
Svečanom sjednicom Znanstveno-nastavnog vijeća obilježena je 30. obljetnica Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta (APTF) Sveučilišta u Mostaru.
Na svečanosti su sudjelovali zaposlenici APTF-a, Uprava Sveučilišta u Mostaru predvođena rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem, dekani drugih fakulteta SUM-a, profesori te brojni predstavnici akademske zajednice i međunarodnih institucija.
Dekan APTF-a, prof. dr. sc. Ivan Ostojić, u svom je obraćanju istaknuo kako je fakultet kroz tri desetljeća izrastao u ključnu instituciju za obrazovanje i istraživanje u agronomiji i prehrambenoj tehnologiji. Posebno je naglasio doprinos profesora, studenata i suradnika u oblikovanju budućnosti fakulteta te izrazio zahvalnost svima koji su kroz godine podupirali njegov rad.
„Od svog osnutka, Fakultet je bio simbol stabilnosti i razvoja, pružajući kvalitetno obrazovanje usmjereno na prehrambenu sigurnost i održivi razvoj. Naša misija uvijek je bila educirati stručnjake koji će oblikovati budućnost poljoprivrednih i prehrambenih industrija. Unatoč izazovima, kontinuirano smo ulagali u nove tehnologije i osiguravali optimalne uvjete za obrazovanje i istraživanje. Danas, nakon tri desetljeća, ponosni smo na brojne uspjehe, uključujući međunarodne projekte, suradnje s uglednim institucijama i značajan doprinos u globalnom znanstvenom okruženju“, rekao je dekan Ostojić.
Tijekom svečanosti uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama za njihov doprinos razvoju fakulteta.
Događaj je zaokružen prikazivanjem dokumentarnog filma o bogatoj povijesti fakulteta te isticanjem njegove nezamjenjive uloge u akademskoj i društvenoj zajednici, s jasnom porukom zajedništva i akademske izvrsnosti.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875