U Varšavi (Poljska) je ovog tjedna održan regionalni trening Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pod nazivom Strengthening the Use of Radiation Technologies in the Processing and Valorisation of Biomass Feedstocks. Cilj edukacije bio je osnažiti stručnjake iz zemalja članica uključenih u projekt RER1024 za primjenu tehnologija zračenja u održivoj preradi biomase. Na treningu je sudjelovala doc.dr.sc. Marija Banožić s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta kao predstavnik Bosne i Hercegovine.
Trening je obuhvatio teorijska predavanja, praktične laboratorijske vježbe i stručne diskusije o aktualnim temama vezanim uz valorizaciju biomase korištenjem ionizirajućeg zračenja. Poseban naglasak stavljen je na razumijevanje različitih vrsta biomase – poput poljoprivrednih ostataka, drva, algi i prehrambenog otpada – te na njihovu komercijalizaciju u kontekstu kružnog gospodarstva. Sudionici su imali priliku upoznati se s metodama ionizirajućeg zračenja koje mogu poboljšati fizička, kemijska i biološka svojstva biomase, čime se omogućava njezina učinkovita prerada u proizvode visoke vrijednosti, poput biogoriva i bioplastike.
Polaznici su također prošli kroz praktične vježbe dizajniranja procesa zračenja – uključujući izbor odgovarajućeg tipa ionizirajućeg zračenja, dozimetrije te optimizaciju parametara procesa. Kroz demonstracije su im prikazani učinci zračenja na biomaterijale i potencijal za prijenos u industrijsko mjerilo.
U kontekstu sve većih ekoloških izazova, ovakve tehnologije nude tehnički i ekonomski održiva rješenja za probleme poput pročišćavanja otpadnih voda, dekontaminacije mulja i smanjenja emisija iz industrijskih postrojenja.
IAEA putem projekta RER1024 sustavno podupire razvoj mreže stručnjaka, prijenos znanja i implementaciju radijacijskih tehnologija u zemljama članicama. Edukacija je bila namijenjena stručnjacima iz područja prirodnih i biotehničkih znanosti a posebna pažnja posvećena je obuci mladih stručnjaka.
Udruga studenata Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, uz podršku Studentskog zbora SUM-a, uspješno je organizirala trodnevnu Školu proizvodnje kiselog kruha, koja se održala 11., 12. i 13. lipnja 2025. godine. Radionicu su stručno vodile prof. dr. sc. Anita Lalić i asistentica Sara Galić, a okupila je brojne zaljubljenike u kruh i fermentaciju, ali i sve one željne novih znanja o zdravoj prehrani.
📍 Prvi dan radionice bio je posvećen pripremi različitih vrsta kruha – briochea, focaccie i integralnog kruha – pod vodstvom Nevene Ćorić. Sudionici su kroz teorijski i praktični rad naučili o izboru sastojaka, tehnikama miješenja i pečenja te primjeni pojedinih vrsta kruha u svakodnevnoj prehrani. Dan je zaključen zajedničkom degustacijom pripremljenih kruhova.
📍 Drugi dan, pod vodstvom Nevene Pandža, sudionici su zakoračili u svijet sourdough kruha. Praktični rad uključivao je sve ključne korake pripreme – od autolize i dodavanja startera do tehnike stretch & fold i laminacije tijesta. Poseban segment bio je edukativno predavanje “Sourdough kruh – kreativni hobi ili benefit za naša crijeva?”, koje je dodatno obogatilo dan.
📍 Treći dan bio je rezerviran za senzornu analizu pečenih kruhova. U ugodnom ozračju kušani su razni kruhovi pripremljeni tijekom radionice, a jedan je simbolično nagrađen kao najuspješniji. Dan je zaokružen evaluacijom zadovoljstva sudionika, a komentari poput “Što više ovakvih radionica!” i “Radujem se novim radionicama!” dodatno potvrđuju uspješnost ovog događaja.
Zahvaljujemo se našim predavačicama, organizacijskom timu i svim sudionicima na iznimnoj energiji i pozitivnom duhu! Veselimo se budućim radionicama i nastavku popularizacije tradicionalnih i zdravih metoda pripreme kruha.
Marija Banožić imala je priliku, kao dobitnica nagrade Danubius Young Scientist Award, posjetiti Zajednički istraživački centar (JRC) Europske komisije u Ispri.
JRC je jedan od najvažnijih znanstvenih resursa Europske unije, s ukupno 39 znanstvenih jedinica i više od 2.000 zaposlenih stručnjaka. Centar ima ključnu ulogu u pružanju neovisne i na dokazima utemeljene znanstvene te tehničke podrške politikama EU, s ciljem rješavanja najvažnijih društvenih i gospodarskih izazova današnjice.
Prvi dan su prezentirane aktivnosti JRC-a kao i mogućnosti suradnje s centrom, a gostujući istraživači su prezentirali svoja znanstvena istraživanja.
Drugi dan posjeta bio je rezerviran za individualni rad s istraživačima čiji se znanstveni interesi poklapaju s interesima posjetiteljice. Marija Banožić posjetila je F2 istraživačku jedinicu koja se bavi istraživanjima vezanim uz novu hranu (novel food). Imala je priliku raditi analizu titanijeva dioksida u konditorskim proizvodima primjenom Ramanove spektroskopije, ali i upoznati se s najnovijim saznanjima vezanima uz nanočestice u prehrambenim proizvodima i dodacima prehrani. Zadnji dan posjeta, bio je prilika za obilazak Laboratorija za monitoring i analizu kvalitete vode, meteorološkog tornja i laboratorija za ispitivanje konstrukcija pri utjecaju dinamičkih opterećenja.
Ovakva iskustva omogućuju ne samo jedinstven uvid u rad jednog od najvećih istraživačkih centara u Europi, nego i doprinose jačanju osjećaja pripadnosti jedinstvenoj europskoj znanstvenoj zajednici.
U sklopu terenske nastave predmeta Maslinarstvo i uljarstvo, studenti prve godine diplomskog studija smjera Biljne znanosti Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili su uljaru i kušaonicu Bossolivo u Jasenici kod Mostara, u vlasništvu gospodina Ante Bošnjaka.
Stručni obilazak odvijao se pod vodstvom doc. dr. sc. Mire Barbarića, koji je zajedno s gospodinom Ivicom Drmaćem iz Udruge maslinara Neretva, predstavio tehnologiju prerade maslina, karakteristike opreme te mogućnosti koje uljara nudi maslinarima s ovog područja.
Tijekom posjete studenti su imali priliku upoznati sve faze prerade maslina – od čišćenja i mljevenja plodova, preko miješanja i izdvajanja ulja, do završne separacije. Poseban naglasak stavljen je na važnost kontrole temperature te prevencije oksidacije, ključnih čimbenika za očuvanje kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Nakon posjete uljari, studenti su obišli superintenzivne nasade križanaca španjolskih sorti maslina u Rogotinu (Republika Hrvatska), koji su pod stručnim nadzorom istaknutog agronoma dr. sc. Predraga Vujevića. Riječ je o modernom pristupu uzgoju u tzv. SHD (Super High Density) nasadima, pri kojem se masline sade u izuzetno gusto zbijenom sklopu – i do 2000 stabala po hektaru – uz posebno konstruiranu potporu (armaturu).
Masline u ovakvim nasadima oblikuju se u vretenasti uzgojni oblik, s jednom osnovnom glavnom granom, što omogućava mehaniziranu berbu, čime se značajno povećava učinkovitost proizvodnje.
Terenska nastava završena je posjetom još jednom superintenzivnom nasadu u vlasništvu vinarije Prović kod Opuzena, uz stručno vodstvo gospodina Vjekoslava Provića (www.vinarstvo-provic.hr). On, zajedno sa sestrom Monikom Prović, menadžericom festivala Vino Dalmacije (www.vinodalmacije.com), nastavlja obiteljsku tradiciju koja uspješno povezuje maslinarstvo i vinarstvo.
Osim modernih pristupa, naglasak je stavljen i na tradicionalne uzgojne oblike maslina, poput klasične vaze pa sve do višestožaste vaze, koji imaju važnu ulogu u očuvanju identiteta tradicijskih nasada na ovom području.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru zahvaljuje svim domaćinima na srdačnom gostoprimstvu, izdvojenom vremenu i vrijednim znanjima prenesenim našim studentima.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875