U suradnji sa Češkim Sveučilištem i Sveučilištem Džemal Bijedić ove godine smo uključeni u projekt „Support for education and scientific research activities in the field of ethnobotany and the use of by-products of food processing No 23-PKVV-7“, koji financira Češka razvojna agencija, a aktivnosti izvodi Sveučilište Prirodnih znanosti Prag, Republika Češka (CZU), Fakultet za tropske poljoprivredne znanosti.
U okviru projektnih aktivnosti u periodu od 02. do 06.10. (5 radnih dana) izvoditi će se LJETNA ŠKOLA za studente I, II i III ciklusa agronomije i prehrambene tehnologije. Molimo zainteresirane studente da se odazovu pozivu, istim će odrađena ljetna škola, pokrivati praktični dio nastave za koji su obvezni da odrade u sklopu redovnog studijskog programa (ovisno o godini studija), a ostalim sudionicima koji nemaju obvezu prakse za sudjelovanje će biti dodijeljeno posebno priznanje. Naravno praksa ne treba biti jedini motiv sudjelovanja na ovoj radionici, nadam se da će i drugi studenti kojima praksa nije obvezna prepoznati ovo kao novo i vrijedno iskustvo u svom obrazovanju.
Kroz ovu ljetnu školu polaznici će biti upoznati sa iskorištavanjem bioprodukata nakon prerade prehrambenih i biljnih proizvoda, te će se prezentirati mogućnost uporabe istih u druge svrhe. Tone ostatka od prerade u prehrambenoj industriji nastaje na globalnoj razini što dovodi do pojačanog stvaranja stakleničkih plinova, lošije kvalitete zraka, i u konačnici do zagađenja zemlje i vode. Otpaci od hrane stvaraju se u golemim količinama kako na globalnoj razini tako i na lokalnoj od malih proizvođača pa sve do potrošača i trgovaca. Nusproizvodi nastali tijekom prerade i proizvodnje lokalnih proizvoda se mogu učinkovito iskoristiti za biokonverziju u proizvode visoke dodane vrijednosti kao što su enzimi, bioaktivni spojevi, probiotici, biogoriva, biopolimeri i td.
Školi se može pridružiti i ostalo zainteresirano nastavno i nenastavno osoblje Sveučilišta. Svi su dobrodošli!
2.10.2023. godine - Početak nastave na preddiplomskom studiju i II. godini diplomskih
studija
16.10.2023. godine – Početak nastave na I. godini diplomskih studija
2.10. – 6.10.2023. godine – Dodatni ispitni rok
2.10. – 13.10.2023. godine – Upisi na više godine preddiplomskih i diplomskih studija
9.10. – 11.10. 2023. godine – Prijave za upis na diplomski studij
12.10. i 13.10. 2023. godine – Upisi na diplomski studij
20.10. 2023. godine – Zadnji rok za obranu završnih i diplomskih radova
Projekt "Blow stress away" održan je u Parku prirode Blidinje, ispred Western Balkans Alumni Association (WBAA). Okupio je 25 sudionika kako iz spomenute organizacije, tako i one iz akademske zajednice i nevladinih organizacija.
U organizaciji ovog trodnevnog događaja s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sudjelovala je izv. prof. Anita Lalić kao koordinatorica projekta, asistentica Marina Marić kao koorganizatorica te viša asistentica Nevena Ćorić kao predavač. Program je uključivao poučne radionice i predavanja o promocija WBAA-e, mogućnostima stažiranja i stipendiranja putem programa Erasmus+ te prilike za volontiranje; metodama prepoznavanja stresa i načinima za pomoć; svjesnom jedenju i hrani koja pomaže kod stresa i anksioznosti te o utjecaju kroničnog stresa na zdravlje.
Kao jedna od načina oslobađanja od stresa organizirana je planinarska tura do Hajdučkih vrata na 2000 metara nadmorske visine.
Tijekom popodneva sudionici su aktivno sudjelovali i uživali u art i glazbenoj terapiji.
Ovaj projekt obogatio je sudionike znanjem i vještinama na navedenim temama i potaknuo buduću suradnju u prijavljivanju za stipendije Erasmus+.
Posebne zahvale organizatori su uputili Hajdučkim Vrletima na njihovoj srdačnoj dobrodošlici i izvrsnoj usluzi.
14. i 15. rujna 2023. godine je u Osijeku održan 14. međunarodni znanstveno-stručni kongres „Hranom do zdravlja“. Zaposlenici APTF-a (Marija Banožić, Nevena Ćorić, Jozo Ištuk, Mario Kovač i Leona Puljić) te naša bivša studentica (Martina Arapović) su izložili rezultate svojih istraživanja putem poster prezentacija. Kroz ova dva dana imali su priliku slušati brojna predavanja o najnovijim spoznajama o neupitnoj povezanosti hrane i zdravlja. Osim predavanja, zaposlenici su sudjelovali i na radionici naslovljenoj: „HRANA U ZDRAVLJU I BOLESTI – VAŽNOST SURADNJE NUTRICIONISTA, LIJEČNIKA I FARMACEUTA U ERI DRUŠTVENIH MREŽA“. Više o samom kongresu možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=wAmr0J6Gp30
Jozo Ištuk je dobio i čast biti dio Povjerenstva za ocjenu poster prezentacija, te skupa s kolegama s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek i Medicinskog fakulteta Osijek odabrao tri najbolja (od ukupno 101-og) postera.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875