Course Utilization Of Organic Waste Generated During Food Processing Page

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet je u suradnji sa Sveučilištem Džemal Bijedić u 2023. godini uključeno u projekt „Support for education and scientific research activities in the field of ethnobotany and the use of by-products of food processing No 23-PKVV-7“, koji financira Češka razvojna agencija, a aktivnosti izvodi Sveučilište Prirodnih znanosti Prag, Republika Češka (CZU), Fakultet za tropske poljoprivredne znanosti. Projekat ima za cilj podizanje znanstvenih i pedagoških standarda ove dvije institucije.

U okviru predviđenih aktivnosti u periodu od 18. do 19.09.2023., održavat će se radionica za zainteresirane studente, mlade istraživače i širu javnost koja se bavi znanstveno-stručnim radom o iskorištavanja organskog otpada. Predavanja na temu: „Korištenje organskog otpada nakon prerade hrane“ održat će prof. Jan Banout, ekspert u upravljanju organskim otpadom. Predavanja će se održati na Agronomskom i prehrambenom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u periodu od 09-12h (amfiteatar).

Program radionice:

18.09.2023. – 9-12h

ODRŽIVO UPRAVLJANJE POLJOPRIVREDNIM I DRUGIM ORGANSKIM OTPADOM

19.09.2023. – 9-12h

KOMPOSTIRANJE I VERMIKOMPOSTIRANJE

20.09.2023. – 9-12h

PROIZVODNJA BIOPLINA KROZ ANAEROBNE PROCESE

U okviru ove aktivnosti provodit će se obuke s fokusom na metode prerada organskog otpada u poljoprivredi i organskih ostataka iz proizvodnje hrane. Obrada organskog otpada, njihova upotreba u obogaćivanju tla i održavanju ciklusa hranjivih tvari u tlu je jedan od ključnih uvjeta za održivo gospodarenje u okviru tzv. ekološkog pristupa. Na radionici će polaznici steći znanja o biološkim procesima uključenim u razgradnju organske tvari. Radionica će se uglavnom fokusirati na kompostne tehnologije, kao najučinkovitiju metodu recikliranja hranjivih tvari. To uključuje uglavnom metode kompostiranja u malim i velikim razmjerima, sa odlagališta otpada ili vermikompostiranje. Na radionici će se također govoriti o tehnološkim parametrima u kompostiranju (temperatura, vlažnost, pH, omjer C:N, itd.), postupcima za optimizaciju skladištenja sirovina komposta i njegove primjene u tlu. Osim navedenog, tečaj će se također fokusirati na mogućnosti energetske oporabe rezidualne biomase i otpada u proizvodnji hrane.

Projekat se nastavlja održavanjem „Ljetne škole“ na Agronomskom i prehrambeno tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru od 02-06.10.2023. godine, a završne aktivnosti će biti krajem jeseni na znanstveno stručnoj konferenciji Dani znanosti, za koju će naknadno biti data obavijest.

 

Vodič za studente

Vodic

VGUK

Krizevci Logo

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh