STUDENT: KRISTINA PRLIĆ
MENTOR: DOC. DR. SC PERICA BULIĆ
NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2019): UTJECAJ TRETIRANJA AMINOKISELINAMA VINOVE LOZE SORTE VRANAC NA PRINOS I KVALITETU GROŽĐA
SAŽETAK: Ishrana vinove loze ključni je čimbenik upravljanja vinogradom. Ishranom se može utjecati na prinos i kakvoću grožđa, kao i na kvalitetu konačnog proizvoda, odnosno vina. Aminokiseline kao sastavni dio proteina imaju vrlo važnu ulogu kako u izgradnji stanice, tako i u procesima u biljnoj stanici. Proteini imaju važnu ulogu u organizmu kao biokatalizatori. Biljke imaju sposobnost same sintetizirati aminokiseline iz slobodnih elemenata u zemlji. Za tu sintezu im je potrebna velika količina energije, pa u stresnim situacijama kao što su suša, mraz, tuča, visoke temperature, jaki vjetrovi, sinteza bude smanjena ili onemogućena. Dodavanjem pripravka koji sadrže aminokiseline u stresnim situacijama i u situacijama kada biljka ima veću potrebu za aminokiselinama, dolazi do ubrzanog oporavka i uspostavljanja povoljnih uvjeta za rast i razvoj biljke.
KLJUČNE RIJEČI: vinova loza, ishrana, aminokiseline, proteini
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875