STUDENT: IVA SABLJE
MENTOR: PROF. DR. SC. TIHOMIR MOSLAVAC
NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2020.): NEGLICERIDNI SASTOJCI BILJNIH ULJA
SAŽETAK: Pod pojmom jestiva biljna ulja podrazumijevaju se proizvodi koji se dobivaju iz sjemenki, koštica ili plodova biljaka, a koje sadrže estere alkohola glicerola i masnih kiselina. Glicerol je povezan s 3 masne kiseline, pa se takvi esterski spojevi nazivaju triacilgliceroli ili trigliceridi. Ulja i masti mogu sadržavati i neznatne količine drugih lipida kao što su fosfolipidi, voskovi, neosapunjive tvari, mono- i digliceridi te slobodne masne kiseline. Uz ugljikohidrate i bjelančevine, masti i ulja imaju važnu ulogu u ljudskoj prehrani jer su najveći izvori energije.
Osim triglicerida koji su primarni sastojci ulja i masti, značajan utjecaj na kemijska i fizikalna svojstva također imaju i negliceridne komponente kojih u sirovom ulju ima obično 1-2%, a u životinjskim mastima u mnogo manjim udjelima. One se dijele na osapunjive (fosfolipidi) i neosapunjive komponente u koje spadaju tokoferoli, steroli, ugljikohidrati, lipoproteini, metali u tragovima, pigmenti kao što su karotenoidi, klorofili i gosipol te drugi spojevi. Neki od tih negliceridnih sastojaka su nepoželjni sastojci ulja i masti, stoga je cilj proizvodnje jestivih rafiniranih ulja ukloniti nepoželjne sastojke uz najmanje moguće gubitke poželjnih sastojaka.
KLJUČNE RIJEČI: negliceridni sastojci, biljna ulja, kemijska svojstva
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875