STUDENT/ICA: MAJA ROTIM
MENTOR/ICA: DR.SC. ANITA IVAKOVIĆ, IZV.PROF
NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2020.): IONSKI IZMJENJIVAČI U OBRADI VODA
SAŽETAK: Voda je jedna od najvažnijih tvari u prirodi, koristi se za ljudsku potrošnju te za
različite potrebe u industriji. Potrošač zahtjeva da voda mora biti adekvatno pročišćena, zbog
toga se koriste različite metode poput adsorpcije, membranske filtracije i reverzne osmoze.
Najjednostavnija te ekonomski najisplativija metoda za pripremu vode je ionska izmjena.
Ionski izmjenjivači su krute kiseline, baze ili soli, to su netopljivi makromolekularni
polielektroliti koji imaju sposobnost zamjene određenih iona. Svaki ionski izmjenjivač čvrstim
kovalentnim vezama u svojoj strukturnoj rešetci sadrži vezane aktivne grupe koje disociraju u
vodi. Ionski izmjenjivači primjenjuju se različitim industrijama, najznačajnija je primjena u
tehnologiji vode, odnosno pri dekarbonizaciji, mekšanju, demineralizaciji i denitrifikaciji
vode. Ionski izmjenjivači se također primjenjuju i u drugim aspektima prehrambene industrije,
a naročito kada reaktant u proizvodnom procesu treba biti visoko kvalitetna polazna sirovina,
voda. Primjenom ionskih izmjenjivača potrebno je odabrati ionski izmjenjivač koji će nakon
uporabe dati produkt zadovoljavajuće kvalitete. U ovome radu prikazat će se princip ionske
izmjene, povijesni pregled razvoja, vrste ionskih izmjenjivača, primjena istih u obradi vode
kao i usporedbe svojstava pojedinih ionskih izmjenjivača.
Ključne riječi: voda, ionska izmjena, dekarbonizacija, omekšavanje, demineralizacija,
denitrifikacija, obrada vode, prehrambena industrija.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875