STUDENT/ICA: MARIJETA ČUVALO

MENTOR/ICA: PROF.DR.SC.STANKO IVANKOVIĆ 

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2021.): PČELINJI PROIZVODI

 SAŽETAK :  Značaj meda i drugih proizvoda od pčele sve je više potenciran sa više aspekata.

Proizvodi od pčele dobivaju sve veći značaj iz razloga što povoljno utječu na zdravlje i imunitet čovjeka. Detaljno sam opisala med i osobine meda te njegove vrste, zatim polen i njegova svojstva, propolis, matična mliječ, pčelinji vosak i otrov pčele.

Pčela je socijalno biće koje može preživjeti isključivo kao dio skupine koju zovemo pčelinja zajednica. Pčelinju zajednicu čine tri strukturalno različite forme: matica (reproduktivna ženka), trutovi (mužjaci), i radilice (spolno nerazvijene ženke).

Svaka vrsta meda ima specifična kemijska, fizikalna i organoleptička svojstva.

U kemijskom pogledu med predstavlja smjesu s više od 70 različitih komponenata.

Fizikalnim svojstvima meda smatraju se viskoznost, kristalizacija, električna vodljivost i drugi a povezana su sa kemijskim svojstvima meda. Najvažnija senzorka svojstva meda su boja, miris i okus a ovise o botaničkom podrijetlu, količini pepela, željeza, bakra i mangana.

Ljubuški je uz Stolac, grad sa najdužom pčelarskom tradicijom u Hercegovini. U Ljubuškom je udruga pčelara postojala još davne 1887.godine

Prvo udruženje poslije Drugog svjetskog rata osnovali su ljubuški pčelari 1967.godine, i zvalo se „Kadulja“. Udruženje Kadulja i danas aktivno dijeluje, to je savez koji okuplja 750 – 800 pčelara i godišnje proizvede oko 300 tona meda. Pčelari iz udruženja Kadulja s područja Hercegovine početi će sljedeće godine sa proizvodnjom pčelinjeg otrova, koji se prema rezultatima istraživanja provedenih u Australiji, pokazao učinkovit u liječenju najtežeg oblika karcinoma dojke.

 

Ključne riječi: pčela, med, svojstva meda, zdravlje, imunitet, propolis, polen, matična mliječ, pčelinji vosak i pčelinji otrov. 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top