STUDENT/ICA: ANTONIJA BAGO

 MENTOR/ICA: IZV.PROF.DR.SC. JOZO GRBAVAC

 NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2019): JESTIVI KLAONIČKI NUSPROIZVODI

 SAŽETAK:U ovom radu detaljno su opisani jestivi klaonički nusproizvodi s obzirom na njihovu nutritivnu vrijednost i mogućnost iskorištenja. Pokazano je kako mnogi jestivi nusproizvodi poput unutarnjih organa (jetra, srce, bubrezi, pluća, želudac, jezik itd.), životinjske krvi i ekstremiteta (uši, noge, rep itd.), imaju dobre nutritivne sadržaje.Većina nusproizvoda može se konzumirati direktno (nakon kuhanja ili drugog oblika termičke obrade), a svoju primjenu pronalaze i u prerađenim proizvodima poput kobasica ili jela u konzervi (iznutrice i krv), prirodnih omotača (crijeva), želatine (prerada kože i koštanog tkiva) i slično.Konzumiranje klaoničkih nusproizvoda bilježi značajan rast u proteklom desetljeću zbog pothranjenosti i nedostatka unosa proteina u mnogim zemljama. Nusproizvodi koji se zbog svojih svojstava ili prehrambenih navika ciljanog tržišta ne uspijevaju preraditi u svrhu ljudske ili životinjske prehrane mogu se iskoristiti kao sirovine za tekstilnu ili farmaceutsku industriju, ili u krajnjem slučaju kao sirovina za bio–gorivo.

 

 KLJUČNE RIJEČI: klaonički nusproizvod, prerada, iskorištenje, nutritivni sastav

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh