STUDENT: SILVIJA ERCEG            

MENTOR: PROF.DR.SC.JOZO GRBAVAC   

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2019): POSTMORTALNE PROMJENE U JANJEĆEM MESU         

SAŽETAK: Uzgojno-selekcijskim radom stvoreno je oko pola milijuna raznih pasmina i pasminskih tipova ovaca, selekcioniranih na određene proizvodne tipove.Danas u svijetu ima oko 30 mesnatih pasmina ovaca koje su podrijetlom iz Velike Britanije.  Odlikuje se velikom tjelesnom masom i dobrom razvijenošću svih dijelova tijela, osobito butova. Ranozrele su, imaju dobro razvijene sve dimenzije tijela, dobru tovnost i ravnomjeran raspored masnoga tkiva u trupu.. Randman pasmina za proizvodnju mesa kreće se u rasponu od 50 do 65%.Najvažnije postmortalne promjene mesa su glikoliza, rigormortis, promjene SpVV, promjene pH i proteoliza. Poznavanje postmortalnih promjena mesa neophodno je za upravljanje kvalitetom mesa i mesnih proizvoda, te projektiranje tehnoloških procesa prerade i konzerviranja.

KLJUĆNE RIJEČI : janjeće meso. mesnate pasmine, postmortalne promjene

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh