STUDENT: KRISTINA PRLIĆ

MENTOR: DOC. DR. SC PERICA BULIĆ

NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2019): UTJECAJ TRETIRANJA AMINOKISELINAMA VINOVE LOZE SORTE VRANAC NA PRINOS I KVALITETU GROŽĐA

SAŽETAK: Ishrana vinove loze ključni je čimbenik upravljanja vinogradom. Ishranom se može utjecati na prinos i kakvoću grožđa,  kao i na kvalitetu konačnog proizvoda, odnosno vina. Aminokiseline kao sastavni dio proteina imaju vrlo važnu ulogu kako u izgradnji stanice, tako i u procesima u biljnoj stanici. Proteini imaju važnu ulogu u organizmu kao biokatalizatori. Biljke imaju sposobnost same sintetizirati aminokiseline iz slobodnih elemenata u zemlji. Za tu sintezu im je potrebna velika količina energije, pa u stresnim situacijama kao što su suša, mraz, tuča, visoke temperature, jaki vjetrovi, sinteza bude smanjena ili onemogućena. Dodavanjem pripravka koji sadrže aminokiseline u stresnim situacijama i u situacijama kada biljka ima veću potrebu za aminokiselinama, dolazi do ubrzanog oporavka i uspostavljanja povoljnih uvjeta za rast i razvoj biljke.

 

KLJUČNE RIJEČI:  vinova loza, ishrana, aminokiseline, proteini

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh