TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88 000 Mostar BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Ljekovito i aromatično bilje – biologija i prerada
Tema rada: je prihvaćena na sjednici Znanstveno - nastavnog vijeća Agronomskog i
prehrambeno-tehnološkog fakulteta održanoj 2023. godine.
Mentor: Dr.sc. Danijela Petrović, izv. prof.
Pomoć pri izradi: Dr.sc. Danijela Petrović, izv. prof.
PELUDNA ANALIZA I FIZIKALNO-KEMIJSKE KARAKTERISTIKE MEDA PČELARSTVA JUKIĆ
(POSUŠJE)
Mirjana Jukić, 0205997158351
SAŽETAK: Zadatak ovog rada bio je odrediti peludni sastav i fizikalno – kemijske karakteristike pet (5) uzoraka meda s područja općine Posušje – Pčelarstvo Jukić i na temelju morfologije peludnih zrnaca odrediti botaničko podrijetlo medova. Metode koje smo koristili pri izradi ovog rada su: određivanje udjela vode u medu, određivanje električne provodljivosti meda, određivanje slobodne kiselosti meda, određivanje pH vrijednosti meda te peludna analiza. U analiziranim uzorcima meda maseni udio vode kretao se u rasponu od 15,5 do 18,5. Sukladno sa zahtjevima Pravilnika svi ispitivani uzorci su dobre kvaliteta s obzirom na maseni udjel vode. Vrijednost električne provodnosti mora biti manja od 0,8 mS/cm prema Pravilniku o medu za cvjetne medove, a za medljikovac ne smije biti manja od 0,8 mS/cm. Kod ovih uzoraka svih pet uzoraka su zadovoljila uvjet o električnoj provodnosti. Slobodna kiselost svih ispitivanih uzoraka se kreće ispod granice od 50 mmol/kg propisane Pravilnikom o medu. Vrijednost
vodikovih iona (pH) za ispitivane uzorke bili su u rasponu od 3,61 do
4,85.
Ključne riječi: botaničko podrijetlo, fizikalno-kemijske karakteristike, kvaliteta meda, med,
peludni sastav.
Rad sadrži: 38 stranica,
15 slika,
4 grafa,
9 tablica,
25 referenci
Jezik izvornika: Hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
1. dr. sc. Danijela Petrović, izv. prof. Mentorica
2. dr. sc. Marija Jukić-Grbavac, docentica Članica
3. dr. sc. Marija Banožić, docentica Članica
Datum obrane: 20. studenog, 2023. godine
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875