TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo
Nastavni predmet: Jedinične operacije u prehrambenom inženjerstvu
Tema rada: je prihvaćena na 77. sjednici Znanstveno – nastavnog vijeća održanoj 4.4.2023.
godine
Mentor/ica: doc.dr.sc. Marija Banožić
Priprava, karakterizacija i ispitivanje stabilnosti emulzijskih sustava sa ekstraktom korijena gaveza (Symphytum officinale L.)
Maja Rotim
Sažetak: U radu je ispitan različitih udjela etanola u otapalu na antioksidacijsku aktivnost, pHvrijednost i viskoznost ekstrakata korijena gaveza (Symphytum officinale) te njihov utjecaj na stabilnost emulzijskih sustava. Dobivenim rezultatima, utvrdilo se da je se antioksidativna aktivnost ekstrakata kretala se od 30,39% (vodeni ekstrakt) do 92,89% (45% V/V EtOH). Kinematička viskoznost ekstrakata kretala se u rasponu od 2,23 do 10 mm 2 /s, što je povezano s većom topljivošću alantoina i polisaharidnih komponenti u vodi. Također, pH vrijednost bila je u blago kiselom rasponu od 4,65 do 6,55, što je unutar idealnog raspona (4,5-7). Vodeni ekstrakt pokazao je najnižu antioksidacijsku aktivnost (30,39%) i najveću viskoznost, što sugerira da bi mogao biti osjetljiv na oksidativnu razgradnju. Emulzijski sustavi podvrgnuti su skladištenju kroz dva režima: režim smrzavanja (-18 °C) i klasično skladištenje na sobnoj temperaturi (+25 °C). Sve pseudoemulzije pokazale su dobru stabilnost pri smrzavanja, dok su pseudoemulzije s visokim udjelom etanola (45-65%) bile stabilne i pri 25 °C.
Ključne riječi: gavez, kozmetika, prehrana, antioksidacijska aktivnost, pH vrijednost, viskoznost ekstrakata
Rad sadrži:
stranica: 36
slika: 5
tablica: 7
literaturne reference: 21
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 08.05.2024. godine
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875