TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH

 

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje: Prehrambeno inženjerstvo

Nastavni predmet: Jedinične operacije u prehrambenom inženjerstvu

Tema rada: je prihvaćena na 77. sjednici Znanstveno – nastavnog vijeća održanoj 4.4.2023.

godine

Mentor/ica: doc.dr.sc. Marija Banožić

 

Priprava, karakterizacija i ispitivanje stabilnosti emulzijskih sustava sa ekstraktom korijena gaveza (Symphytum officinale L.)

Maja Rotim

 

Sažetak: U radu je ispitan različitih udjela etanola u otapalu na antioksidacijsku aktivnost, pHvrijednost i viskoznost ekstrakata korijena gaveza (Symphytum officinale) te njihov utjecaj na stabilnost emulzijskih sustava. Dobivenim rezultatima, utvrdilo se da je se antioksidativna aktivnost ekstrakata kretala se od 30,39% (vodeni ekstrakt) do 92,89% (45% V/V EtOH). Kinematička viskoznost ekstrakata kretala se u rasponu od 2,23 do 10 mm 2 /s, što je povezano s većom topljivošću alantoina i polisaharidnih komponenti u vodi. Također, pH vrijednost bila je u blago kiselom rasponu od 4,65 do 6,55, što je unutar idealnog raspona (4,5-7). Vodeni ekstrakt pokazao je najnižu antioksidacijsku aktivnost (30,39%) i najveću viskoznost, što sugerira da bi mogao biti osjetljiv na oksidativnu razgradnju. Emulzijski sustavi podvrgnuti su skladištenju kroz dva režima: režim smrzavanja (-18 °C) i klasično skladištenje na sobnoj temperaturi (+25 °C). Sve pseudoemulzije pokazale su dobru stabilnost pri smrzavanja, dok su pseudoemulzije s visokim udjelom etanola (45-65%) bile stabilne i pri 25 °C.

Ključne riječi:  gavez, kozmetika, prehrana, antioksidacijska aktivnost, pH vrijednost, viskoznost ekstrakata

Rad sadrži:    

stranica: 36

slika: 5

tablica: 7

literaturne reference: 21

           

Jezik izvornika: hrvatski

Sastav Povjerenstva za obranu:

  1. sc. Marija Banožić, doc.                     mentor         
  2. prof. dr. sc. Danijela Petrović član/predsjednik povjerenstva
  3. sc. Leona Puljić, doc član

 

Datum obrane: 08.05.2024. godine

 

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh