TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno - tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje:Prehrambena tehnologija
Nastavni predmet:Biostatistika
Tema rada:je prihvaćena na 55 sjednici Znanstveno - nastavnog vijeća održanoj 28.2.2020.
Mentorica: Zrinka Knezović, prof.dr.sc
Procjena Spearmanovog koeficijenta korelacije ranga
MateaZelenika 416/DS
Sažetak: Spearmanov koeficijent korelacije ranga je često korišteni test u istraživanjima u prehrambenoj tehnologiji. Koristi razlike između rangova serija, te mjeri veličinu odstupanja rangiranih parova podataka u odnosu na direktnu ili inverznu korelaciju. Moguće je koeficijent provesti i vrlo brzo i uspješno izračunati uz primjenu MS Excela, kao i SPSS-a, što je u radu i prikazano kroz slikovne upute. Značenje mu je šire od koeficijenta jednostavne linearne korelacije. Pri obradi podataka korišteni su podaci ocjenjivača kod degustacija jabuka sorte Zlatni delišes.
Ključne riječi: Spearmanov koeficijent, korelacija ranga, MS Excel, SP SS 20.
Rad sadrži:28 stranica
12 slika
5 tablica
17 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane:27.10.2020.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875