TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biotehničke znanosti
Znanstveno polje:Agronomija
Nastavni predmet:Prerada mlijeka
Mentor/ica: dr. sc. Marija Jukić-Grbavac, doc.
KEMIJSKI SASTAV I HIGIJENSKA KAKVOĆA SIROVOG MLIJEKA S OTKUPNOG PODRUČJA SIRANE PUĐA
Marko Bagarić, 417
Sažetak
Higijenska kakvoća i kvaliteta mlijeka predstavlja jedan od najzanimljivijih predmeta istraživanja brojnih autora u mljekarstvu. Na samu količinu te kvalitetu proizvedenog mlijeka utječu brojni faktori, kako genetski tako i fiziološki, ali i okolišni čimbenici. Kada se govori o kvaliteti mlijeka, prvenstveno se misli na njegov kemijski sastav te se stoga ispitivanja najčešće svode na navedeno. Upravo je kemijski sastav važan za pravilnu ocjenu kvalitete mlijeka, no još važniji je njegov bakterijski sastav i somatske stanice koje daju sliku njegove higijenske kakvoće.
Prikupljeni su i obrađeni podatci ukupnog broja mikroorganizama, somatskih stanica te kemijskog sastava mlijeka kooperanata s otkupnog područja sirane Puđa u razdoblju od 20 mjeseci. Odstupanje dobivenih rezultata od vrijednosti propisanih Pravilnikom o sirovom mlijeku ukazuje na potrebu za edukacijom kooperanata s ciljem poboljšanja fizikalno-kemijskih i higijenskih parametara.
Ključne riječi:kemijski sastav, higijenska kakvoća, mlijeko, mikroorganizmi, somatske stanice
Rad sadrži: 37 stranica, 7 slika, 8 tablica, 34 literaturnih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane:13. studenog 2020.
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875