TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA

DIPLOMSKI RAD

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Sveučilišta u Mostaru

BiskupaČule bb, 88 000 Mostar, BiH

Znanstveno područje: Biotehničke znanosti

Znanstveno polje:  Prehrambena tehnologija

Nastavni predmet: Tehnologija ugljikohidrata i konditorskih proizvoda

Tema rada:  je prihvaćena na XXXVIII. sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 28. Veljače 2018

Mentor:  doc. dr. sc. Antun Jozinović

PRIMJENA EKSTRAKTA KAKAOVE LJUSKE U PROIZVODNJI KUKURUZNIH SNACK PROIZVODA

 Mario Kovač, 333/DS

Sažetak: Ekstrudirani snack proizvodi predstavljaju grupu proizvoda koje konzumiraju sve dobne skupine i to u značajnim količinama. Budući da su ovi proizvodi uglavnom proizvedeni od sirovina bogatih škrobom (kukuruzna krupica, pšenična krupica i sl.), u zadnje vrijeme nastoji im se poboljšati nutritivna vrijednost primjenom različitih dodataka, koji u sebi imaju vrijedne komponente poput polifenola, prehrambenih vlakana, vitamina i sl. Cilj ovoga rada je bio ispitati mogućnost primjene ekstrakata kakaove ljuske, koja je nusproizvod u preradi kakaovog zrna, u proizvodnji kukuruznih snack proizvoda. Dobivenim ekstrudatima je ispitan ekspanzijski omjer, nasipna masa, boja, tvrdoća i lomljivost, udio ukupnih polifenola i antioksidativna aktivnost te se je na taj način utvrdila kvaliteta dobivenih proizvoda.Utvrđeno je da dodatkom ekstrakata kakaove ljuske dolazi do smanjenja ekspanzijskog omjera i povećanja nasipne mase, kao i povećanja tvrdoće i smanjenja lomljivosti ekstrudata. Dodatkom ekstrakata kakaove ljuske došlo je do potamnjivanja uzoraka te do povećanja udjela polifenola i porasta antioksidativne aktivnosti.

Ključne riječi: ekstruzija, kukuruzna krupica, ekstrakt kakaove ljuske, snack proizvodi

Rad sadrži:  41 stranica

                          13 slika

                            4 tablice

                            0 priloga

                          49  literaturnih reference

Jezik izvornika: Hrvatski

Sastav povjerenstva za obranu:

  1. sc. Stanko Ivanković, red. prof.   Predsjednik

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh