Na radionici pravljenja piva, koja se održala 8.4.2022. na Agronomskom i Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Mostaru, sudjelovali su : voditeljica radionice docentica dr.sc. Anita Lalić, viša asistentica Andrea Karlović te, kao vanjski suradnici, brew majstori Mario Ćorić, koji je ujedno i naš student, i Nikša Mikulić. Na radionici su sudjelovali i studenti prehrambene tehnologije i nutricionizma. Posjetila nas je i viša asistentica Nevena Ćorić koja je skrenula pažnju na nutritivnu vrijednost piva.

Radili smo senzorsku analizu piva s dodatkom starog kruha koje je skuhano u sklopu projekta „Pivo s dodatkom starog kruha“ sufinanciranom od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i Studentskog zbora SUM. Ukupno je sudjelovalo jedanaest ispitanika od čega je pet ispitanika ocijenilo pivo kao zadovoljavajuće, pet dobro, a jedan vrlo dobro. Glavne karakteristike piva su cvjetni miris i izražena gorčina. Okus je bio potpun s karakterističnim svojstvima za korištene sorte hmelja s tim da je gorčina ipak više izražena te zaostaje u ustima i nakon gutanja. Ispitanici su primijetili i nedostatak CO2 u odnosu na ostala piva. Boja je bistra i karakteristična za svijetlo pivo, ali smo na dnu uočili određenu količinu taloga koji potječe od kvasca. Obično se craft piva ne filtriraju te se stoga kvasac može istaložiti u odnosu na filtrirana piva. Ovo craft pivo pripada kategoriji anglosaksonsko Pale Ale (APA) a da bi se okusi u potpunosti osjetili preporuka za konzumaciju pri  temperaturi 7-10 ͦC za razliku od lager piva.

Obavještavamo studente koji idu obaviti stručnu praksu 13.4.2022. na farmu Višići u Čapljini da je polazak ispred benzinske crpke Lamina (kod fakulteta) u 8:30 sati. Molimo studente da ne kasne zbog gužve na prometnici.

U cilju unapređenja kvalitete nastavnog programa, u četvrtak, 7.04. 2022. godine organizirana je zajednička terenska nastava za studente II. i III. godine preddiplomskog studija Agronomije te studente I. godine diplomskog studija Fitomedicina. U pratnji nastavnog osoblja dr. sc. Ane Mandić, doc., dr.sc. Elme Sefo, doc. i dr.sc. Mladena Zovke, doc. iz pripadajućih kolegija studenti su upoznati s praktičnim aspektima u pojedinim djelatnostima biljne proizvodnje.

U pogonu tvrtke AgroFructus d.o.o. u Čapljini studenti su upoznati s asortimanom i podrijetlom vrsta te su pojašnjeni postupci prijema domaćeg i uvezenog povrća, potrebni uvjeti skladištenja i kontinuirane isporuke na tržište. Tehnološki postupci proizvodnje presadnica povrća su prezentirani tijekom obilaska specijaliziranih proizvođača u objektima Poljoprivredne zadruge Sunce u Nerezima i rasadniku Adria Hishtil d.o.o. u Gabeli kod Čapljine. Tom prilikom studenti su upoznati s karakteristikama pojedinih tipova zaštićenih prostora, repromaterijalom i opremom neophodnom za proizvodnju kvalitetnih standardnih i cijepljenih presadnica. Radi usvajanja novih znanja i vještina studenti su u rasadniku samostalno radili postupak cijepljenja lubenice.

Nakon potpisivanja Ugovora između Mađarske tvrtke MouldTech Systems, koja prodaje inženjerske i proizvodne kapacitete te pruža inženjerske usluge, izradu prototipa i serijsku proizvodnju gotovih proizvoda, i Sveučilišta u Mostaru, danas je na pokušalištu Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Rodoču, Mađarska tvrtka održala prezentaciju primjene drona u zaštiti voćaka i vinove loze od uzročnika biljnih bolesti, štetnika i korova.

Naime, radi se o novoj tehnologija koja se već koristi u mnogim segmantima poljoprivredne proizvodnje, posebno u zaštiti bilja. Prednosti ovakve tehnologije u odnosu na klasični način aplikacije pesticida su velike. Primjerice za zaštitu 1 ha vinograda, ovom tehnologijom, potrebno je svega 10 litara škorpiva i desetak minuta vremena koliko traje aplikacija. Samoj demonstraciji nazočili su predstavnici mađarske tvrtke MouldTech Systems, studenti i nastavnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta te prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom prof.dr.sc. Zdenko Klepić.

30 GODINA APTF-a

Vodič za studente

VGUK

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Idi na vrh