STUDENT: ANITA BUŠIĆ

MENTOR: DR.SC. NIKOLINA KAJIĆ, DOC.

NASLOV ZAVRŠNOG RADA (2025): SIROVINE U PROIZVODNJI BILJNIH MLIJEKA

SAŽETAK: Biljna mlijeka predstavljaju skupinu napitaka koji se dobivaju iz različitih biljnih sirovina, a njihova popularnost posljednjih godina brzo raste zbog sve veće svijesti o zdravlju, etičkim i ekološkim aspektima prehrane. Osobe s alergijom na kravlje mlijeko, intolerancijom na laktozu te osobe koje slijede vegansku prehranu sve češće biraju biljne alternative. Ovi napitci ne sadrže laktozu ni kolesterol, a bogati su biološki aktivnim spojevima poput antioksidansa, izoflavona, nezasićenih masnih kiselina i vlakana koji pridonose općem zdravlju organizma.

Najčešće korištene sirovine u proizvodnji biljnih mlijeka su zob, soja, kikiriki, badem, kokos, sezam, riža te druge kulture poput lupine, kvinoje i konoplje. Zobeno mlijeko poznato je po sadržaju β-glukana koji pomažu u snižavanju kolesterola i regulaciji glukoze u krvi. Sojino mlijeko sadrži visok udio proteina i izoflavona s povoljnim učinkom na kardiovaskularni sustav. Bademovo mlijeko bogato je vitaminom E i mineralima, kokosovo mlijeko sadrži laurinsku kiselinu i antioksidanse, dok sezamovo i rižino mlijeko predstavljaju blage, lako probavljive i hipoalergene varijante. Svaka od navedenih sirovina zahtijeva prilagođenu tehnologiju obrade kako bi se postigla odgovarajuća tekstura, okus i stabilnost napitka.

Tehnološki postupci u proizvodnji biljnog mlijeka uključuju homogenizaciju, pasterizaciju, sterilizaciju te moderne metode poput obrade ultra visokim tlakom (UHPH), koje poboljšavaju stabilnost, produljuju rok trajanja i uništavaju mikroorganizme bez značajnog gubitka hranjivih tvari. Istražuju se i netermalne tehnologije, kao što su pulsirajuće električno polje i ultrazvuk, koje omogućuju očuvanje nutritivnih i senzorskih svojstava proizvoda. Miješanjem različitih biljnih mlijeka ili obogaćivanjem vitaminima i mineralima postiže se veća nutritivna vrijednost usporediva s kravljim mlijekom.

Biljna mlijeka danas imaju važnu ulogu u razvoju zdrave i održive prehrane. Zbog brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje, njihove se nutritivne i funkcionalne karakteristike sve više proučavaju. Napredak u tehnologiji prerade i obogaćivanja omogućit će daljnji razvoj ovih proizvoda te njihovu još veću prihvaćenost među potrošačima koji traže prirodne, hranjive i okolišno prihvatljive zamjene za kravlje mlijeko.

KLJUČNE RIJEČI: Biljna mlijeka, veganska prehrana, intolerancija na laktozu, zdrava prehrana

 

Kontakti

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba

Računi fakulteta

Žiro račun (KM):  
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR

Devizni račun: 
SWIFT UNCR BA 22; 
IBAN: BA 393381304831854411;

ID: 4227088130064

Žiro račun Studenskog zbora (KM):  
3381302231566875

Go to top