TEMELJNA DOKUMENTACIJSKA KARTICA
DIPLOMSKI RAD
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, BiH
Znanstveno područje: Biljne znanosti
Znanstveno polje: Agronomija
Nastavni predmet: Vinarstvo i vinogradarstvo
Tema rada: odobrena na 84. sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća održanoj 31.01.2024 godine
Mentorica: doc.dr.sc. Tihomir Prusina
UTJECAJ GODINE BERBE NA KEMIJSKI SASTAV I SENZORSKA SVOJSTVA VINA ŽILAVKA NA OPG PEHAR
Josip Pehar, 579
Sažetak:
Ovaj rad analizira kemijski sastav i senzorska svojstva vina Žilavka na OPG Pehar tijekom berbi 2022. i 2023. godine. Glavni ciljevi istraživanja uključuju usporedbu sadržaja šećera, kiselosti, alkohola i drugih kemijskih komponenti te ocjenu kvalitete vina putem senzornog ocjenjivanja. Metode rada obuhvaćaju kemijsku analizu mošta i vina, kao i senzorske analize od strane degustatora. Rezultati pokazuju da su uvjeti berbe značajno utjecali na kemijske parametre, pri čemu je berba 2022. imala viši sadržaj šećera i alkohola u odnosu na berbu 2023. godine. Senzorna ocjena je pokazala poboljšanje kvalitete vina iz 2023., sa prosječnom ocjenom od 86 bodova, dok je vino iz 2022. dobilo 82 boda. Ovi rezultati ukazuju na potencijal Žilavke kao autohtone sorte s mogućnošću daljnjeg razvoja vinskog brenda na lokalnom i međunarodnom tržištu.
Ključne riječi: žilavka, vino, kemijska analiza, senzorska svojstva, berba.
Rad sadrži: 38 stranica, 3 slike, 4 tablice, 0 grafova, 46 literaturiranih referenci
Jezik izvornika: hrvatski
Sastav Povjerenstva za obranu:
Datum obrane: 22.listopada.2024 godine
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875