STUDENTICA: BEGZADA FEJZIĆ
MENTORICA: DOC. DR. SC. MARIJA BANOŽIĆ
NASLOV ZAVRŠNOG RADA : UTJECAJ SUŠENJA SMRZAVANJEM NA KVALITETU I MOGUĆNOST ISKORIŠTENJA TROPA MANDARINA
SAŽETAK: Kora i pulpa citrusa, kao nusprodukti tijekom proizvodnje soka, bogati su bioaktivnim spojevima uključujući flavonoide, polifenole i esencijalna ulja, koji posjeduju značajna antioksidativna, antimikrobna i protuupalna svojstva. Visoki sadržaj vode u ovim proizvodima čini ih nestabilnima što zahtijeva efikasne metode sušenja. Ovo istraživanje usmjereno je na ispitivanje utjecaja liofilizacije na očuvanje bioaktivnih spojeva u tropu mandarina. Korištenjem konvencionalnog sušenja (80 °C) i liofilizacije, analizirani su parametri kao što su suha tvar, aktivnost vode, pH vrijednost te promjene boje, dok su udjeli fenolnih spojeva određeni spektrofotometrijskim i kromatografskim tehnikama. Rezultati su pokazali da liofilizacija značajno smanjuje sadržaj vlage i aktivitet vode te bolje utječe na očuvanje ukupnih fenola u usporedbi s konvekcijskim sušenjem. Dobiveni rezultati sugeriraju da liofilizacija predstavlja superiornu metodu za stabilizaciju nutritivnih i bioaktivnih svojstava tropa mandarina, čime se potencijalno povećava njihova primjena u prehrambenoj industriji.
KLJUČNE RIJEČI: liofilizacija, bioaktivni spojevi, fenolni spojevi
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875