STUDENT/ICA: DAVID LJUBIĆ
MENTOR/ICA: PROF.DR.SC. STANKO IVANKOVIĆ
NASLOV ZAVRŠNOG RADA(2023): KOMPARACIJA NUTRITIVNIH VRIJEDNOSTI MESA DOMAĆIH I DIVLJIH ŽIVOTINJA
SAŽETAK: Kod prehrane ljudi jedna od sastavnih namirnica je meso.
Ljudi meso konzumiraju na dnevnoj bazi i u većim količinama, a pristup tom mesu dobivaju iz različitih izvora kao na primjer iz ulova ili klanjem domaćih pripitomljenih životinja.
Meso divljači i meso domaćih životinja ima iste sastavne komponente kao proteine, vodu, masti i ugljikohidrate, ali okus, tekstura, izgled i druga senzorska svojstva se razlikuju.
Te razlike ovise ovrsti, tipu, pasmini, starosti životinja kao i drugim čimbenicima.
Sa prehrambenog aspekta meso dijelimo na mišićno tkivo, vezivno tkivo, masno tkivo, hrskavice, kosti, a mišićna tkiva dijelimo na poprečno-prugasto, srčano i glatko.
Energetska vrijednost (koja se izražava u džulima ili kilokalorijama) mesa pojedinih dijelova životinje sadrži različite količine proteina, masti i ugljikohidrata čijim izgaranjem dobivamo energiju.
Potpunim izgaranjem 1 g ugljikohidrata oslobađa se 17,2 kJ energije kao i sa proteinom dok potpunim izgaranjem 1 g masti oslobađa se tj. dobivamo 38,9 kJ energije.
Potražnja mesa divljih i domaćih životinja i razlika u njihovoj potrošnji ovisi o geografskim, kulturnim, prehrambenim i tehnološkim čimbenicima.
KLJUČNE RIJEČI: meso, energetska vrijednost, nutritivni sastojci, proteini, masti, vitamini
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru
Biskupa Čule bb 88000 Mostar BiH
Tel.: +387 (0) 36 337 102,
Fax.: +387 (0) 36 337 105,
Studentska služba: +387 (0) 36 337 100,
Email: aptf@sum.ba, referada@aptf.sum.ba
Žiro račun (KM):
3381302271314953
UNICREDIT BANK d.d. MOSTAR
Devizni račun:
SWIFT UNCR BA 22;
IBAN: BA 393381304831854411;
ID: 4227088130064
Žiro račun Studenskog zbora (KM):
3381302231566875